IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

70% от приходите от продажби на "Булгартрансгаз" идват от транзита на газ

Дружеството ще може да покрие изтеглените кредити с очакваните парични потоци в периода 2021 - 2023 г.

18:42 | 14.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Почти 70% от нетните приходи от продажби на "Булгартрансгаз" през 2020 г. идват от транзита на газ за трети страни, показват данните в Десетгодишния план за развитието на компанията, обсъден на закрито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Комисарите одобриха плана на дружеството на закрито заседание на 9 септември.

От публикуваната стенограма е видно, че през миналата година приходите от продажби на газопреносното дружество достигат 434 млн. лева, което е ръст от 7,6% спрямо 2019 г.

Приходите от продажби на клиенти в страната са в размер на 73,3 млн. лева, или спад от почти 15 на сто, а от транзита за трети страни се повишават с 21% до 272 млн. лева.

През 2020 г. заработи "Турски поток" и страната загуби част от транзитните такси, защото Турция вече получава суровината директно от Русия. През страната ни обаче минава част от газа за Източна Европа, което води и до повишаване на приходите спрямо предходната година.

Общо разходите на "Булгартрансгаз" през 2020 г. възлизат на почти 354 млн. лева, което е ръст от 23% спрямо 2019 г. и като цяло нетната печалба намалява с 31% до 72,4 млн. лева. Показателите, анализирани от експертите на КЕВР, обаче показват, че като цяло, макар и влошено, финансовото състояние на "Булгартрансгаз" е добро.
Активите на компанията се увеличават с 1,8 млрд. лева до малко над 5 млрд. лева.

През 2020 г. "Булгартрангаз" инвестира 2,44 млрд. лева в газопреносната си мрежа, с което надхвърля със 164% предварителните си разчети. 109 млн. лева са направените инвестиционни разходи за транзитната газопреносна мрежа и 2,29 млрд. лева - за националната мрежа.

Тези пари са свързани основно с проекта за изграждане на "Балкански поток" - своеобразното продължение на "Турски поток" на територията на България. Заради направените разходи служебният министър на енергетиката Андрей Живков изказа опасенията си от състоянието на газопреносното дружество, особено на фона на приходите от проекта, които за него са незадоволителни.

Според анализите на КЕВР коефициентът на финансовата задлъжнялост на "Булгартрансгаз" се увеличава от 0,29 пункта през 2019 г. до 1,03 през следващата година. Това означава, че към края на 2020 г. са отчетени 1,03 лева задължения на 1 лев собствен капитал.

Коефициентът на финансова автономност пък намалява от 4 пункта до 1,03. Този показател дава информация за степента на финансова независимост от ползването на чужди средства и стойност над 1 показва добра финансова автономност, допълват още експертите на енергийния регулатор.

Коефициентът на покритие на дълготрайните активи със собствен капитал е 0,98 през 2019 г., а през 2020 г. вече достига 0,55, което означава, че дружеството може да е имало затруднения при инвестиции в нови дълготрайни активи. Като цяло коефициентът на обща ликвидност намалява от 1,54 пункта през 2019 г. до 1,31 пункта през 2020 г., което е показател, че дружеството все пак притежава достатъчно оборотни средства за погасяване на текущите си задължения.

Заради влошаването на състоянието на "Булгартрансгаз" от КЕВР обаче са изискали допълнителна информация за очакваните парични потоци на дружеството за 2021 - 2023 година, тоест за периода, в който има взето крайно инвестиционно решение по този план. Тези данни са защитени от търговска тайна, но заключението на енергийния регулатор е, че те ще бъдат достатъчни, за да бъдат покрити разходите по изтеглените задължения и компанията ще може да изпълнява своята лицензионна дейност.

През 2020 г. "Булгартрансгаз" не е изплатило дивидент към едноличния собственик на капитала - Българския енергиен холдинг (БЕХ), става ясно още от доклада на работната група на КЕВР по повод обсъждания Десетгодишен план за развитието на газопреносния оператор на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още