IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 40% от отоплението и охлаждането в България се осигурява от ВЕИ

24% от крайното енергийно потребление в страната се осигурява от зелени енергоизточници през 2020 г.

17:57 | 11.02.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

37,5% от енергията за отопление и охлаждане в България се осигурява от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), сочат данни на Евростат за 2020 година. Това е над средния за ЕС дял - 23,1%. През 2004 година в страната зелената енергия е осигурявала около 8% от отоплението и охлаждането. Средното за общността ниво тогава е било около 16%.

Данните на Евростат показват още голяма разлика между страните в общността по отношение на дял на ВЕИ в сектора отопление/охлаждане на домовете - от 66% в Швеция до 6% в Ирландия. Около 8% от енергията за отопление и охлаждане в Белгия и Нидерландия идва от зелени източници.

евростат евростат

Източник: Евростат

Като цяло зелената енергия осигурява почти 24% от крайното енергийно потребление в България през 2020 година, показват още данните на стастическата служба на общността.

Като зелено се определя отоплението или охлаждането, осигурено от горене на биомаса или от термопомпи. В Европа лидер по отношение на използването на зелена енергия за отопление е Исландия, която е част от Европейското икономическо пространство. В страната над 80% от отоплението и охлаждането на сградите се осигурява от възобновяема енергия, основно благодарение на геотермалната енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
benedict
преди 2 години
"Като зелено се определя отоплението или охлаждането, осигурено от горене на биомаса или от термопомпи."Това на снимката според мен е в категорията биомаса. На теория дървата са възобновяем източник на енергия, дори и да е дългосрочно. Излиза, че най-зелени са тези с пушещите комини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
24 % ама друг път ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Това са останалите "близо" 60% ... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Това на снимката част от технологичните съоръжения на ВЕИ ли е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още