IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската енергетика отделя около 340 г/кВтч въглеродни емисии

Индийският щат Чатисгарх, където въглищата са единственият използван енергиен ресурс, е лидер с 820 г/кВтч въглероден диоксид

12:17 | 05.07.19 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България е на 47-о място по отделени емисии на въглероден диоксид от производството на електроенергия в света към 11:00 часа в петък, сочат данни в реално време на electricityMap.

Страната ни регистрира интензитет при отделянето на въглеродни емисии в размер на 343 г на киловатчас, като спрямо останалите страни по света това може да се разглежда като средно количество. 

Най-замърсяващата енергетика принадлежи на Индия, като щатът Чатисгарх, където въглищата са единственият използван енергиен ресурс, отчита 820 г/кВтч отделени въглеродни емисии. Според информацията 2,24 гигавата са използваните мощности от общия инсталиран капацитет на щата – 23 гигавата.

На второ място се нарежда Куинсленд, Австралия, със 750 г/кВтч емисии на въглероден диоксид. Делът на въглищата, използвани за производство на електроенергия в щата около 11 ч., е 82%, докато газът съставлява едва 16%, а хидроенергията – 2 на сто от общия използван енергиен микс.

Други два австралийски щата също се нареждат сред най-големите замърсители на атмосферата със стойности на въглеродните емисии съответно от 697 г/кВтч и 678 г/кВтч .

На пето място е Малайзия с 660 г/кВтч, където делът на въглищата е 56%, а този на природния газ 38%.

Сред първите десет още се подреждат индийският щат Утар Прадеш (644 г/кВтч), Гватемала (662 г/кВтч), Молдова (602 г/кВтч) Полша (597 г/кВтч) и Босна и Херцеговина (583 г/кВтч).

Прави впечатление силното присъствие на страните от Западните Балкани в списъка на най-замърсяваните страни. Освен Босна към него могат да се прибавят още Сърбия (506 г/кВтч) и Черна гора, която регистрира количества в размер на 451 г/кВтч.

В Западна Европа най-замърсяваща страна е Португалия – 485 г/kWh, следвана от Холандия (472 г/кВтч), Ирландия (452 г/кВтч) и Великобритания (311 г/кВтч).

Съседна Турция отделя 383 г/кВтч емисии, докато европейската част на Русия регистрира 332 г/кВтч. В Сибир данните показват моментни стойности от 317 г/кВтч.

Централните части на САЩ отчитат количества в размер на над 330 г/кВтч, докато в Алберта, Канада, интензивността на отделяните емисии достига (547 г/кВтч).

Енергетиката на Аляска може да се похвали като най-чистата със стойности от 24 г/кВтч около обяд българско време.

Тя е следвана от Уругвай (25 г/кВтч), канадския щат Онтарио и Грузия (по 29 г/кВтч), Норвегия и Швеция (под 40 г/кВтч), Южна Бразилия (60 г/кВтч) и Финландия (109 г/кВтч).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
щото па ти с подарения от партията бизнес ставаш за нещо ... хахаххаха. поне да беше инвестирал малко в ограмотяване, станал си за 40 дни, па синостама тъъъп :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 3
Sokratus
преди 4 години
Добчо,За да искаме от развиващите се държави да намаляват емисиите, трябва първо ние да ги намалим и да им помогнем и покажем как става и какви са ефектите!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
ами следенето не е много ясно щото хич не е лесно и трудничко се постига да е точно . най-лесно е да се хвърлят факти и на тяхна основа да се отправят после обвинения за политически и/или икономически цели ... всичките , които изброяваш , са взели мерки за намаляване на въглищата . да , няма да стане веднага , но ще стане . виж накратко за какво се използват въглищата :http://lasiren.com.ua/en/962/сам виждаш , че електричеството е само 40% от общото потребление :))) . затова е силно наложително , там където е възможно , да се заместят в електропроизводството с възобновяеми източници - хидро , вятър , слънце , термални , вълни и пр. ЕС няма моралното право да спира другите държави да изградят индустриалната база , железниците , пътната и пристанищна инфраструктура , жилища , която ще ги направи проспериращи общества . на всичките им трябва стомана и цимент :))) .китайците и индийци и африканци строят въглищни централи , така е . но всичките строят и вятърни централи и слънчеви и модернизират електропреносните си мрежи и въобще начина на електроснабдяване . не ЕС купува ВЕИ технологии и продукти от света , а света купува от ЕС . като технологично сме с поне две петилетки напред пред всички . в цяла северна африка се строят слънчеви и вятърни централи с помощта на ЕС . в китай изнасяме вятърни турбини и технологии за диспечертизиране на електроподаване . за южна америка и долната част на азия поточни водни централи , водни перки за енергия от морски приливи и отливи . технологии за употреба на геотермална енергия в цял свят са в голямата си част европейски :))) . в целият арабски полуостров в близката петилетка две електропроизводството ще бъде масово , над 50% , от слънчеви панели и концентрирана слънчева енергия и отчасти от вятър . и това с европейски технологии :))) ... мдаа , щото знам че обичаш цените и липсата на субсидии ...$0,022 за кВтч от слънчеви панели - https://***.pv-magazine.com/2019/03/27/new-record-low-solar-power-price-2-175%C2%A2-kwh-in-idaho/$0,07 за кВтч от концентрирана слънчева централа + съхранение - https://***.solarpaces.org/morocco-breaks-new-record-with-800-mw-midelt-1-csp-pv-at-7-cents/като мисля , че това не е най-ниската цена ама не ми се рови в момента , просто в мароко следях проекта ...$0,0348 за кВтч от вятър - https://***.dailysabah.com/energy/2019/05/27/second-wind-farm-tender-draws-high-investor-interest-to-turkeyтова не са изсмукани от пръстите цени , това е следствие от години експлоатация и изследвания и подобрения на ВЕИ технологии ... лека полека няма да стане изведнъж . едно по едно , всички без тръмп са подписали парижкото споразумение и всички са си поставили цели . ще стане , вервай ми :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
:)))еее ... мисля , че четат повечето , мислят в/у прочетеното и пишат за да става дискусия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
"... аз съм инвестирал голяма част от времето си за лично ограмотяване..."И аз това ти викам от 5 години - че не ставаш за инвеститор. Прахосал си си времето, вместо да работиш. Грамотността е като семето - требва му почва, за да се прихване и покълне, а при тебе - само хард рок... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 4
doba
преди 4 години
Сметнах ги грубо, айде сега ти ги сметни прецизно, щом имаш желание.Пак ще се повторя - дори и всички страни в ЕС да спрат въглищните си централи, в климата нищо няма да се промени.Обзалагам се на кашонче водка(добра).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 4 години
ясно както предполагах нищо не си смятал, просто отново си говориш наизуст....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
doba
преди 4 години
Знаех си, че някой ще се появи с детайлите.Затова хвърлих кукичката, петъчно.Айде сега сметни ги да видим колко ще ги изкараш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 4 години
как стигна до 1%?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 5
doba
преди 4 години
То следенето ясно, но какво следва?Писал съм го и друг път, да се повторя:Китай копае/гори към 3,5-4млрд тона въглища годишно.Индия/САЩ/Русия/Индонезия към по 0,5/1млрд тона.В ЕС добираме/ползваме към 0,3млрд тона, при това със сероочистки и други чудеса, които намаляват замърсяването с много, но сме се вторачили в нашите само? Дори да спрем всичките си централи, ще намалим с към 1% CO2-emissions. Но на каква цена???...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още