IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

81% от европейците искат ЕС да отпуска средства само на правови държави

Близо половината българи имат съмнения, че националното правителство ще може да изразходва правилно средствата по плана за възстановяване

13:32 | 10.09.21 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Четирима от всеки петима респонденти (81%) в проучване на Евробарометър на общественото мнение във всички страни членки на Европейския съюз заявяват, че ЕС следва да предоставя средства само на държавите членки, които зачитат върховенството на закона и демократичните ценности, съобщиха от пресцентъра на Европейския парламент. За България този дял е 85%.

"Европейският парламент ясно заяви, че фондовете за възстановяване на ЕС не трябва да бъдат отпускани на правителства, които не зачитат основните демократични ценности и не спазват принципите на правовата държава. Това проучване потвърждава, че преобладаващото мнозинство от гражданите на ЕС са съгласни с тази позиция. Тези, които постоянно подкопават ценностите на Европейския съюз, не трябва да очакват средства от него“, коментира председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.

Проучването на Евробарометър, публикувано в навечерието на предстоящия дебат за състоянието на Европейския съюз на 15 септември, показва ясна обществена подкрепа за прозрачност и ефективен контрол при отпускането на средства в рамките на програмата NextGenerationEU (фондът за възстановяване на ЕС - бел. ред.).

Според проучването 53% от европейските граждани (60% за България) са напълно съгласни, че трябва да има ефективен контрол, а други 32% (29% за България) са по-скоро склонни да се съгласят с това твърдение. Само 8% от респондентите средно за ЕС не споделят това мнение (делът им е същият за България).

Понастоящем Европейският парламент прави оценка на подадените национални планове заедно с Европейската комисия, за да се гарантира, че предоставените средства ще бъдат използвани в съответствие с целите за екологосъобразност, цифровизация и устойчивост.

Гражданите оценяват положително въвеждането на плана на ЕС за възстановяване от 800 млрд. евро: 60% от респондентите считат, че проектите в рамките на програмата NextGenerationEU ще помогнат на тяхната държава да преодолее икономическите и социалните щети, причинени от пандемията от коронавирус, като в България делът им е 69%.

59% от европейците (70% от българските респонденти) заявяват също, че NextGenerationEU ще помогне на тяхната страна да бъде по-добре подготвена за бъдещите предизвикателства.

Проучването показва също така, че 53% от европейските граждани (62% от българските респонденти) имат положителна представа за Европейския съюз, като едва 19% (18% за България) имат сравнително или много негативна нагласа.

Резултатите от проучването показват и опасения в редица европейски държави относно това доколко добре и целесъобразно националните правителства ще използват тези допълнителни средства от ЕС. Докато средно 44% от гражданите на ЕС (41% за България) имат доверие в националните си правителства в това отношение, 41% от респондентите изразяват съмнения, като са налице значителни разлики в равнищата на доверие в отделните държави членки. За България делът на респондентите, които изразяват съмнения, че националното правителство ще може да изразходва правилно средствата по плана за възстановяване, е 49%.

Промяна на политическите приоритети

Запитани кои въпроси Европейският парламент следва да заложи като свои политически приоритети, респондентите в ЕС посочват на първо място действията срещу изменението на климата, подкрепени от 43% от гражданите.

Други приоритети, посочени от респондентите, са мерките за борба с бедността и социалното изключване (32%), подкрепата за икономиката и създаването на нови работни места, както и борбата с тероризма (и двете по 31%). Здравеопазването, както и миграцията и предоставянето на убежище са на обща четвърта позиция, като всяка от тях е с дял от 27%.

Приоритетите, определени като най-важни от българските респонденти, са мерките за борба с бедността и социалното изключване (47%), подкрепата за икономиката и създаването на нови работни места (43%), здравеопазването (40%), като действията срещу изменението на климата остават на четвърта позиция с дял от 28%, последвани от мерките за борба с тероризма и организирана престъпност (26%).

Гражданите на Унгария (38%) и Полша (37%) поставят на едно от челните места приоритета „демокрация и върховенство на закона“, като средно за ЕС този приоритет заема осмо място (19%), а в България - шесто място с дял от 22%.

Проучването е проведено за Европейския парламент от Ipsos European Public Affairs в периода между 17 и 25 август 2021 г., онлайн, с 26 459 респонденти на възраст над 15 години във всички 27 държави членки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
"Близо половината българи имат съмнения, че националното правителство ще може да изразходва правилно средствата по плана за възстановяване", явно са питали само половината българи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Как пак се подменят нещата в посока налагане на ЛГБТ простотии и фалшификации. Щото правови, или правоверни, според ЕС държави са само тези, които правят всичко в угода на европейската ЛГБТ диктатура.Абе *** пеераскии европейски...., търпите мафиотски държави с мутренски правителства, като българските, които доказано в историята източват и крадат еврофондове, пък когато стане дума за правова държава държите единствено за покорство пред европейската ЛГБТ диктатура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
А правови държави са само правовите държави според .. ЕС.Че ние това отдавна го имаме в България.. ако не вярвате питайте иван гешев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още