IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джонсън се надява на „специални отношения“ с противника на Brexit Байдън

Британският лидер възнамерява да изчисти имиджа си на „Британския Тръмп“ и хвали фена на ЕС Байдън

08:46 | 25.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

След като новият президент на САЩ встъпи в длъжност, Лондон търси сигнали, показващи колко непокътнати са т. нар. „special relationship“ („специалните отношения“) между суперсилата и бившата колониална сила. Този път с неодобрение бе отчетено, че Джо Байдън е първият президент на САЩ, който извади бюста на бившия британски премиер Уинстън Чърчил от Овалния кабинет.

От друга страна обаче възникна радост, когато президентът на САЩ позвъни първо на Борис Джонсън на Даунинг Стрийт, след като се обади на съседите Канада и Мексико.

Премиерът на Великобритания Джонсън и президентът на САЩ Байдън изразиха различни очаквания за перспективите за търговска сделка между съответните страни, след като Джонсън стана първият европейски лидер, получил телефонно обаждане след инаугурацията на Байдън.

В изявлението на Обединеното кралство за разговора, който обхваща въпроси като укрепване на двустранните връзки, колективна отбрана и борба с изменението на климата, се споменават дискусии за „ползите от потенциална сделка за свободна търговия между нашите две страни“. В изявление, публикувано от Белия дом, не се споменава темата за търговията, коментира Bloomberg.

„Специалната връзка“ ще бъде засилена, е обещал Байдън в телефонното обаждане през уикенда.

Покойният бивш канцлер на Германия Хелмут Шмит някога сухо отбеляза, че „специалната връзка“ е толкова специална, че е известна само на едната ѝ страна. Във Вашингтон се гледа с известна доста насмешка на британската нужда от признание от години - и с радост се удовлетворява.

Този път подобни дипломатически жестове са особено важни, тъй като след Brexit кралството повече от всякога търси потвърждение в света. Джонсън от месеци се опитва да се раздалечи от имиджа си на „Британския Тръмп“. Тази двупосочна квалификация фенът на Brexit Доналд Тръмп на своя колега през 2019 г., а тя има влияние и днес.

Сега Джонсън иска да докаже, че Великобритания може да бъде релевантен външнополитически участник извън ЕС. Brexit не означава да се отвърнем от света, подчертава той. По-скоро Великобритания щяла да продължи да се бори за многостранен световен ред. Джонсън ще се възползва от факта, че тази година кралството е домакин на срещата на върха на Г7 в Корнуол и на Световната климатична конференция в Глазгоу.

Постигането на ново търговско споразумение със САЩ сега, след като Великобритания излезе от Европейския съюз, е основен приоритет за Джонсън, който се стреми да преформулира глобалните отношения на Великобритания и да покаже ползите от наличието на търговска политика, независима от ЕС. САЩ вече са най-големият търговски партньор на Обединеното кралство като сама държава - с търговия между двете на стойност 221 млрд. лири (302 млрд. долара) през 2019 г., показват данни на британското правителство.

Тесният времеви прозорец за бързото разрешаване на търговско споразумение се затваря: Байдън се нуждае от Сената, за да потвърди назначаването на Катрин Тай, избраната от него да бъде търговски представител на САЩ, а също така е изправен пред изтичането на бързата търговска власт за преговори, делегирана на президента от Конгреса. Тази възможност, известна като Орган за насърчаване на търговията (Trade Promotion Authority), изтича на 1 юли и Байдън трябва да бъде достатъчно близо до сделка, за да уведоми за нея Конгреса до 1 април.

Перспективата за търговски пакт със САЩ е спорна във Великобритания от политическа гледна точка заради опасенията за възможността Обединеното кралство да отвори пазарите си за американски селскостопански продукти, които могат да бъдат подложени на по-ниски стандарти за хуманно отношение към животните. Напускащият длъжността търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзер заяви през декември, че достъпът на американските фермери ще бъде важна част от каквато и да е сделка.

Търговско споразумение със САЩ може да донесе ограничени ползи за Великобритания на Джонсън. Оценката на въздействието на сделката от правителството на Обединеното кралство показва, че тя ще увеличи дългосрочния БВП с 0,16%, при условие че има пълна либерализация на митата и 50% намаляване на нетарифните мерки. Излизането от ЕС с едва договорена търговска сделка – на която Джонсън се съгласи на 24 декември - се очаква да намали дългосрочния растеж на БВП с 4%, показват данни на Службата за бюджетна отговорност.

Министерството за международна търговия на Обединеното кралство заяви, че преговорите със САЩ са на „напреднал етап“ и страните са напът да постигнат „всеобхватно споразумение“.

„Провеждат се непрекъснати технически дискусии, за да се гарантира, че и двете страни са в добра позиция да вървят напред, докато новата администрация започва своята работа“, се казва в изявление на ведомството.

Отвъд търговските въпроси Байдън обеща да работи в тясно сътрудничество с Джонсън, тъй като Великобритания е домакин както на Г-7, така и на конференцията на ООН за изменението на климата тази година, се казва в изявление на Белия дом.

Джонсън „горещо приветства“ решението на Байдън САЩ да се присъедини отново към Парижкото споразумение за намаляване на парниковите емисии, изоставено от президента Доналд Тръмп. Той също е похвалил Байдън за подновяването на подкрепата на САЩ за Световната здравна организация и програмата Covax в подкрепа на справедливото разпространение на ваксините срещу Covid-19.

Двамата лидери също изразиха подкрепата си за НАТО и за споделените ценности за насърчаване на правата на човека, се казва в изявлението на Великобритания.

Вижте още във видеото: 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още