IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС уточни техническите параметри на дигиталните зелени сертификати

Очакванията са документите, които удостоверяват поставена ваксина, прекаран вирус или негативен тест за COVID, да са готови до юни

14:21 | 22.04.21 г. 14
<p>
	<em>Здравният министър Костадин Ангелов показва своя сертификат за ваксиниране, издаден от българските власти. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Здравният министър Костадин Ангелов показва своя сертификат за ваксиниране, издаден от българските власти. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Страните от ЕС се разбраха за техническите параметри на дигиталните зелени сертификати, които трябва да бъдат подготвени до юни, съобщиха от Европейската комисия. Документът ще има три варианта и ще показва дали притежателят му е ваксиниран срещу коронавируса, прекарал е инфекцията или има отрицателен тест.

В момента почти всички страни от ЕС изискват отрицателен тест (PCR или антигенен), за да допуснат пътуващи на своята територия.

Зелените сертификати ще имат обща структура на данните и механизъм за кодиране, включително QR код. Целта е да бъде гарантирано, че тези сертификати, дигитални или на хартия, ще могат да бъдат верифицирани навсякъде в ЕС.

Приетите насоки включват и гаранции за автентичността на сертификатите, но в тях няма да се включват лични данни, които не са необходими за проверката на документа.

Уточнен е още и софтуерът за издаване на дигиталния зелен сертификат, както и предложение за приложение, чрез което европейците да съхраняват този документ. Програмата ще бъде с отворен код и ще бъде на разположение на страните от общността до средата на май, посочват от Брюксел.

Следващата стъпка е изготвянето на терминали и четци за тези зелени сертификати. Плановете са системата да се тества през май, а месец по-късно в нея да бъдат свързани всички страни. От ЕК отбелязват, че голям брой държави в общността са заявили интерес за участие в пилотния проект, а от Брюксел имат готовност за подкрепа - финансова и техническа за изграждане на терминалите.

ЕК представи идеята за зелен сертификат на 17 март, като целта е облекчение на пътуването в рамките на общността. На 14 април Съветът даде мандат за преговори с Европейския парламент по издаването на документа, като очакванията са той да бъде готов преди началото на летния сезон. Очаква се темата да бъде дискутирана от европейските депутати в следващата сесия на парламента.

"Готови сме да предложим подкрепа на страните за изграждането на техническата инфраструктура за издаването на сертификатите възможно най-скоро", коментира комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Брьотон при представянето на насоките за издаването на документа.

Той уточни, че техническите параметри са били изготвени от експерти от страните членки и те показват, че общността е готова за бързото внедряване на сертификатите.

Комисарят по въпросите на здравето Стела Кириакиду отчете, че ваксинационната кампания се ускорява в рамките на ЕС и сертификатите ще помогнат за безопасното възстановяване на пътуванията, а комисарят по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс пък коментира, че чрез тях пътуването ще става с минимални ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 2
edimi
преди 2 години
Не, че нащо ама... Първо, "най-целевата" група за ваксини бяха най-възрастните. Ваксинирана и се ваксинира популацията 70+. Да приемем, че не малка част от тях са на "Ви" с дигиталните джаджи. Ако пътуват и Еееевентуално, вупросния сертификат стане задалжителен, как ли ще се справят с клавиатурните си телефони. Второ, СЗО излезе с категорична резолюция - против. Трето, все още никой не "гарантира" по някакъв начин продължителността на имунитета, нито от ваксина, нито от прекарана вече зараза. Четвърто, ще са валидни и т.нар. PCR, каквото и да значат и отчитайки проба, от дълбокото, та чак до мозъка(секретите и всичката твар в онова дълбоко, се намират и доооста по-на плитко), което значи...като до сега. За чии му е на някой? Пето, ваксинираните ще могат да се заразяват и разболяват, да ще го "карат" по-леко, но и ще заразяват, т.е. опасни са. А иначе, ако приемем, че всички се ваксинираме, ще изпаднем в едно постоянно "леко" болестно състояние. Докато не се пръкне нов щам де. Т.е. завинаги с маски. Завинаги под угроза от нови "пикове". И завинаги ежегодна ваксинация. Факт е, че хора се заразяват, някои умират. Лично познавам или съм познавАЛ такива. Не се коментира проблема от специалисти, а от статистици и управленци. Не излиза никой да каже, кой, как, къде и защо изчопли гадта от гАзА на Диаболо. И вече две години няма разписана методика за лечение(всъщност възстановяване, защото вирус не се "лекува") или пък антидот, защо не?! Та толкова е гъста мъглата, че става верно за чесане на езици и нищо повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 7
khao
преди 2 години
аууу колко си, тъъъп! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 4
neon7
преди 2 години
Аууу колко си "учтив" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 2 години
И аз не давам съвети тъъъп, просто го написах така щото съм учтив... но очевидно нямаше сми! беше заповед
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 2 години
всъщност не е... доста е тъъъп, като оня юли-мияча ...Тръгнали да манипулират и нямат акъл за 5ст. и незнаят как да го направят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 3
neon7
преди 2 години
АЗ не давам съвети бе кратун! Къде видя съвети?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 9
khao
преди 2 години
тогава що ни даваш съвети в цели три коментара тук... без да сме ти ги изскали.... изчезни веднага като бит пееерас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
neon7
преди 2 години
"личен съвет" Съвети се дават ,когато ти ги поискат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
дОбър е , нали ... ?! ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
Още малко и АнгелоФ нема е здравен министър нема страшно, че багдън от тъпотии .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още