IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опашки като по времето на СССР – войната влезе в ежедневието на руснаците

Критиците биват сплашвани, телевизионната пропаганда се разраства, да не забравяме и санкциите. Кампанията на Путин удря Русия като бумеранг

21:50 | 04.03.22 г. 55
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

За Евгения е повече от ясно - руската инвазия в Украйна е правилна. Европа и САЩ са единствените виновници за ситуацията; те прекалиха в играта на покер за власт и влияние в региона. „Защо Европа не защитава жителите на ДНР (Донецка народна република) и ЛНР (Луганска народна република) със своите европейски ценности? Нима те не са човешки същества?

Евгения живее в Евенкия, област в Сибир, далеч от модерната суета на Москва и Санкт Петербург, пише в свой репортаж германският Handelsblatt. Това е регион, в който интернет е слаб и хората обикновено се информират от държавната телевизия. Там се съобщава само за успехите на руската армия. Но Евгения е чела и съобщения в интернет, че в украинските градове загиват цивилни граждани заради обстрела на руската армия. Това са фалшиви новини, казва тя. Така или иначе тя използва само термина „укронаци" за украинската армия

Това е един от многото военни термини, които се използват постоянно по руската държавна телевизия. Тази реторика се харесва на много зрители. Проучванията показват, че преобладаващото мнозинство от руснаците, които получават информация предимно от телевизията, подкрепят войната. От друга страна, сред тези, които черпят информация предимно от интернет, слабо мнозинство е против войната.

Затова, особено в големите градове, особено в Москва и Санкт Петербург, младите хора излизат на улицата всеки ден, въпреки че за това може да очакват арести и жестоки репресии.

Руската Дума бързо затяга законите за наказанията за протести. В петък парламентът единодушно прие на няколко четения закон, който предотвратява публикуването на материали, противоречащи на официалните истории за успехите на военните в страната. Отсега нататък непопулярните новини ще се смятат за "фалшиви новини, подкопаващи отбраната". Всеки, който ги напише и публикува, е заплашен с до 15 години затвор. В петък вечерта органът за медиен надзор в Москва обяви, че социалната мрежа Facebook ще бъде блокирана.

За да си осигурят монопол върху мнението, през последните дни властите блокираха почти всички опозиционни уебсайтове. В петък бяха спрени интернет вестниците Meduza.io и Znak.com. Достъпът до Meduza вече е възможен само чрез VPN сървъри. Znak е прекратила дейността си.

В същото време прокуратурата засилва механизма за възпиране: служители претърсват офисите на „Мемориал". Преди седмици московски съд вече разпореди ликвидирането на най-старата руска правозащитна организация за предполагаемо нарушаване на „Закона за чуждестранните агенти". Оспорването пред Върховния съд бе отхвърлено няколко дни след началото на войната.

Преди няколко дни градската управа на Москва отмени всички ограничения, свързани с Covid. Въпреки това властите продължават да забраняват регистрираните протести, като се позовават на напрегнатата пандемична ситуация.

Мнозина отминават с примирение политическите въпроси

Заплахата служи за прекратяване на протестите още в зародиш. Дори след началото на войната повечето хора в Русия не се интересуват от политиката, която според тях така или иначе не може да се промени. Вместо това се опитват да сведат до минимум въздействието на санкциите върху собствения си живот.

Егор има автосервиз близо до Москва. 32-годишният мъж има роднини в Украйна, които, „слава Богу, живеят в по-спокойна част на страната, където няма боеве". Но той не иска да протестира срещу войната. И твърди, че трябва да се грижи за бизнеса си и за служителите си.

Той отчаяно търси нови заеми, за да поддържа работилницата си. След като централната банка повиши основния лихвен процент на 20%, за него става още по-трудно да се рефинансира чрез банките. „Надявам се, че има причина, поради която Путин да е наредил инвазията", казва само Егор.

Кризата пристигна и в Москва. Опашките отново са част от ежедневието - както някога в съветската икономика на недостига.

Силите за сигурност задържат протестиращи срещу войната на Манежния площад в Москва, Русия, 03 март 2022 г. (Снимка: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images)

Пред банките има опашки, на които хората се опитват да изтеглят спестяванията си. В московското метро има опашки, защото руснаците вече не могат да плащат за абонаментните си карти с Apple Pay, Samsung Pay или Google Pay, както са свикнали мнозина. В четвъртък се образуваха много дълги опашки и в различни магазини на Ikea.

Шведската мебелна компания обяви оттеглянето си от руския пазар и хората се възползваха от последната възможност да си купят мебели. Още преди седмица, непосредствено след обявяването на войната от Путин, руснаците започнаха да трупат електроника и битова техника. И сега може да се предвиди, че рафтовете скоро ще бъдат празни, защото Dell, HP, Lenovo, Bosch и Siemens спряха да правят бизнес в Русия.

Междувременно настроението на борсите е мрачно: доларът и еврото всеки ден достигат исторически върхове спрямо рублата. Централната банка предписва на брокерските компании да вземат комисиона от 20% при обмяна на чуждестранна валута - в началото тя беше дори 30% - за да обезкуражи руснаците да обменят рублите си за чуждестранни валути.

Търговията с ценни книжа на Московската фондова борса е преустановена от понеделник. Експертът по фондовия пазар Александър Бутманов реагира на настоящата ситуация с шегаджийски хумор. В предаване на живо по бизнес канала RBK, запитан дали все още има надежда, той отвори бутилка газирана вода, вдигна я нагоре, вдигна тост и тържествено обяви: „Скъпи фондов пазар,  ти ни бе близък и интересен за нас. Почивай в мир!". Това казва всичко, заключи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

52
rate up comment 1 rate down comment 0
юрист
преди 2 години
И защо да не се считам за неглупава с айкю над 148 и с бивше членство в българската МЕНСА, м...Ти май си си въобразил, че българите сме тъ8пи и прости хора... Твоят руски нацист - путин- ли те излъга така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Чиба бе, копейнически тpoл, регистриран оняден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 0 rate down comment 3
Q'Anon
преди 2 години
Наистина ли си мислиш, че си много умен ... Само това не мога да разбера .. От треторазряден *** ... Изведнъж толкова да си повярваш ... ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 0 rate down comment 3
Q'Anon
преди 2 години
Сега по същество ... Изискай ми IP-то ... Юристе .. Целувки ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 0 rate down comment 3
Q'Anon
преди 2 години
"бивш подсъдум" ... Това беше много правописно .. :)"за да не види лексикалната разлика ... " Имаш предвид стиловата разлика .. Че от време на време използваш мъжки род .. После женски род ... ???"писмена реч- " Изпуснал си една шпация пред едно тире ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 0 rate down comment 0
юрист
преди 2 години
Запри се, докато аз не поискам да си реализирам правата в съда и той не поиска служебно твоето айпи, да не се окаже, че си един бивш подсъдум за компютърни престъпления...Човек трябва да е инфан88тил, за да не види лексикалната разлика в различните коментари, изходящи от различните никове. Фактът, че имаш проблем с елементарния анализ на писмена реч- нещо, което се учи в 4 клас на основното българско образование, специално на мен ми говори твърде много...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Я, още един тpoл копейник, регистриран оняден. Но като гледам, май е някой от съществуващите, просто с още една регистрация, за да имитира масовост. Жалки копейнишки същества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 1 rate down comment 6
Q'Anon
преди 2 години
Между другото...Ако не си наясно с моя ник.. Явно си по-зле и от Кирил...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 1 rate down comment 6
Q'Anon
преди 2 години
Сиренето е с пари...Нали.. Бойче...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 0 rate down comment 6
Q'Anon
преди 2 години
Тъжно е, когато Бойче....Няма куража да признае... Че е ватников и прочие други аватари... Досега не видях официално опровержение от "Бойчо Попов"... Че му замесвам името в клевета... Обикновено реагира на момента... Но.. Какво да се прави.. Пропаганда..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още