IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската опозиция е пред портите на Анкара и това плаши Ердоган

Според социологическите проучвания фаворит за кметското място в столицата е кандидатът на опозицията Мансур Яваш с двуцифрена преднина

08:26 | 25.03.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За човек, който притежава почти неограничена власт, турският президент Реджеп Ердоган приема много сериозно местните избори в страната този месец.

И с настъпването на опозицията току пред портите на града, има защо да се тревожи.

През последните седмици той проведе множество митинги в два от най-големите града в страната, след като социологически проучвания показаха, че управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е напът да загуби контрола си върху Анкара, а подкрепата в Истанбул отслабва на фона на все по-мрачни икономически прогнози, посочва Bloomberg в свой материал.

„Изборите на 31 март са въпрос на оцеляване“, заяви Ердоган в края на миналата седмица. „Няма просто да избираме кметове, ще гласуваме за своето бъдеще“, посочи още той.

И ако това ви звучи малко преувеличено, то си спомнете, че политическата империя на президента е построена върху основите на неговото успешно управление като кмет на Истанбул между 1994 и 1998 г. Ердоган разбира по-добре от който и да е било друг, че властта и парите в турската политика идват от твърдото ядро последователи и всяка ерозия в него застрашава и двете.

„Президентът казва, че не се вслушва в социологическите проучвания. Това не е защото не вярва на числата, които вижда, а защото смята, че може да ги обърне точно преди вота“, посочва Мерит Йълдъз, основател на политическата консултантска компания Foresight в Истанбул. „Икономическата рецесия обаче ще се отрази на неговите последователи въпреки това“, заяви той.

Висока цена

Битката е особено напрегната за столицата Анкара, като Ердоган неведнъж е отприщвал гнева си срещу човека, който се очаква да спечели там – Мансур Яваш от опозиционната Републиканска народна партия (РНП). В някои допитвания преднината му достига до двуцифрено число.

Яваш ще „плати висока цена“ заради обвиненията срещу себе си, посочи Ердоган в понеделник. Турски съд повдигна обвинения срещу политика миналата седмица във връзка с работата му като адвокат по търговски спор от 2016 г. Това стана само часове, след като говорителят на ПСР Омер Челик го обвини в извършване на нарушение.

Преди пет години Яваш загуби местните избори с един-единствен процентен пункт.

Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 6
Иван Митев
преди 5 години
Ситуацията в Турция е изяснена.Първичният източник за нарастващите щети в Турция е неправилната работа на Турската централна банка.Нарастващата опасност от катастрофална криза в Турция ще е прекратена до 2 часа след като се приложи обществено предпазване спрямо щети от работата на Турската централната банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още