IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелените в Германия обещават да спрат строежа на „Северен поток 2“ след изборите

Планът може да попречи на създаването на коалиция между екопартията и консерваторите на канцлера Ангела Меркел

22:12 | 19.03.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Партията на Зелените в Германия включи в предизборната си програма прекратяването на строителството на газопровода  „Северен поток 2“, чрез който Германия трябва да получава допълнителни количества природен газ от Русия. Планът създава пречка през евентуален съюз с консерваторите, които подкрепят проекта, пише Ройтерс. 

Консерваторите на канцлера Ангела Меркел, които одобриха изграждането на газопровода, критикуван и от САЩ, водят в предизборните анкети през септември, като анализаторите очакват партията им да потърси коалиция със Зелените, които се очаква да завършат изборите на второ място.

Армин Лашет, лидер на Християндемократическия съюз (ХДС), омаловажи опасенията на САЩ и източноевропейските страни, като Полша, според които газопроводът увеличава зависимостта на Европа от руския газ.

Подобно на САЩ, които наложиха санкции на някои компании, участващи в ръководения от руската енергийна корпорация „Газпром“ проект, Зелените се позовават на анексирането на Крим от страна на Русия и въоръжаването на сепаратистите в Източна Украйна, определяйки тези действия като фактори, които възпрепятстват доверието в Москва.

„Проектът за газопровод „Северен поток 2“ е не само политически проект поради своите климатични и енергийни последици, но и защото причинява щети на геополитическо ниво - особено предвид ситуацията в Украйна - и следователно трябва да бъде спрян“, се посочва в програмата на Зелените, които добавят, че Русия все повече се превръща в „авторитарна държава“.

Проектът за 11 милиарда долара ще заобиколи територията на Украйна, като потенциално ще я лиши от ценни транзитни такси. Газопроводът ще се конкурира и с доставките на втечнен природен газ (LNG) от САЩ.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в четвъртък предупреди субектите, участващи в "Северен поток 2", да напуснат проекта.

Анкета, направена от изследователския институт Forsa по-рано тази седмица поставя Зелените на второ място след ХДС (29%) в изборите, с подкрепа от 21%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
vzhekoff
преди 3 години
Всъщност напук на приказките, в Германия на политическо ниво има ясна подкрепа за този проект. Социалдемократите и Алтернатива заГермания са твърдо за, Християндемократите са по-скоро за, левите са по-скоро за и остават либералите, които са повече против и зелените, които са твърдо против. В този случай това прилича повече на политически ПР и средство за отстъпка при евентуални преговори. Германците и в момента плащат еднна от най-високите цени за ел. енергия в ЕС, а предстои догодина затваряне на последните реактори. С увеличаване на ел. коли натискът на цените ще стане неудържим, а както е писал колегата (1), индустрията има да каже тежката си дума. Зелените наистина се радват на засилваща се популярност, но по същество това е една анархо-левичарска и екстремистка партия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Pyramid
преди 3 години
Аха. И едрият бизнес, ама като рипне, ама КАТО ПРЕГЪРНЕ тая "идея"!...а аз си мислех, че само у нас, някои са изтрещели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още