IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Acer: Недостигът на чипове постепенно отслабва

Компанията очаква значително подобрение през втората половина на 2021 г.

10:43 | 06.04.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Глобалният недостиг на чипове за среден клас потребителски продукти започва да отслабва и ситуацията ще се подобри значително през втората половина на годината, заяви старши директор на тайванската компания Acer – петият по големина производител на персонални компютри по продажби, предава Ройтерс.

От отложени доставки на автомобили до липса на полупроводници за уреди за дома и за скъпи смартфони, бизнеси и потребители по света се сблъскаха сериозно с безпрецедентния дефицит на чипове.

Концентрираният първоначално в автомобилната индустрия недостиг вече достигна и до редица други сектори, като потребителската електроника, смартфоните, хладилниците и микровълновите печки.

Андрю Хоу, президент на Паназиатско-Тихоокеанските операции на Acer, коментира пред репортери в Тайпе, че след като проблемът е излязъл наяве през четвъртото тримесечие на миналата година, веригата на доставките „се е впуснала в действие“, тъй като доставчиците са се опитали да адресират ситуацията.

Хоу твърди, че очаква по-добри доставки през второто тримесечие спрямо първото на тази година, както и че ситуацията ще бъде значително по-добра през втората половина на годината.

„Това виждаме в момента“, допълва той.

Недостигът произтича от съвпадение на няколко фактора, тъй като производителите на автомобили, които спряха работата на заводите си по време на пандемията миналата година, се конкурират с разрастващата се индустрия за потребителска електроника за доставките на чипове.

Потребителите пък се насочиха към лаптопи, гейминг конзоли и друга електроника по време на пандемията, което води до по-малко запаси. Освен това купиха повече коли, отколкото представителите на индустрията очакваха през миналата пролет, а това допълнително затрудни ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Реален проблем има, но никой не го споменава - криптовалутите, погледни 10-те най-популярни магазина за части в България, видео карти няма, всичко е изкупено и се влага в "копаене". И това не е само у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 2 години
реален проблем не е имало, само медиите раздухват ... в днешно време има излишък на всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още