IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бисер Петков: Само част от социалните услуги ще са безплатни

Лице с увреждане с направление за предоставяне на социални услуги ще го ползва без предварителна оценка на потребностите, приеха депутатите

18:03 | 07.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Част от социалните услуги за гражданите ще бъдат безплатни, но общият принцип е, че социалните услуги са платени и това ще става съгласно тарифа, която ще бъде разработена след приемането на закона. Това обясни министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, след като парламентът прие окончателно на второ четене законопроекта за социалните услуги. Той влиза в сила от 1 януари 2020 г. с изключение на някои разпоредби от него.

В закона се посочва, че социалните услуги са общодостъпни и специализирани. Лице с увреждане, което има издадено по Закона за хората с увреждания направление за предоставяне на социални услуги, има право да ги ползва без насочване от дирекция "Социално подпомагане" или общината и без предварителна оценка на потребностите, записаха депутатите, предаде БТА.

По думите на социалния министър безплатни ще бъдат услугите, свързвани със създаване на родителски капацитет, с информиране и консултиране, даване на подслон на нуждаещи се. Той посочи, че освободени от заплащане на такси са децата до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, младежите от 18 до 21 г., отгледани в домове, и хората без доходи и влогове.

За първи път се създава законов ред за предоставяне на асистентска подкрепа за лица в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, както и за лица с увреждания, ако не ползват такава подкрепа по друг закон. Регламентира се и заместващата грижа. Тя е уредена като подкрепа за лица, полагащи грижа за зависими членове на семейството, не само деца.

Със закона се създава изпълнителна Агенция за качеството на социалните услуги към министъра на труда и социалната политика. Тя ще лицензира частните доставчици на социални услуги и ще осъществява контрол и мониторинг на предоставянето на тези услуги.

Сегашният режим на възлагане на предоставянето на създадени от общината социални услуги се запазва, но се въвежда и още един нов режим, при който общината възлага на частен доставчик предоставянето на услуга, която няма обективна възможност да създаде. Със закона се въвежда планиране на национално ниво на социалните услуги, финансирани от държавния бюджет, чрез разработване на национална карта на социалните услуги. Тя трябва да бъде приета в срок до 12 месеца от влизането на закона в сила.

Предвижда се до 1 януари 2021 г. съществуващите домове за деца, лишени от родителска грижа, и домове за медико-социални грижи за деца да бъдат закрити. За всяко дете от тези домове се изготвя план за реинтеграция в семейна среда и за ползване на социална услуга, записаха още депутатите.

“Поставени са срокове и за закриване на домовете за хора с увреждания, с психични устройства”, обясни Бисер Петков. Той благодари за приемането на закона, с който се допълва пакетът от закони за регламентиране на правата на хората с увреждания. “Основният фактор за по-високо качество на предлаганите услуги са специалистите в сектора, затова за тях се въвеждат обучения, редовна супервизия, стандарти за работно натоварване и за заплащане на техния труд”, коментира министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още