IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на стоки бележи 14% ръст за първите девет месеца на годината

Международната търговия има съществен принос за икономическия растеж и създаването на работни места, каза зам.-министър Лъчезар Борисов

14:24 | 21.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За първите девет месеца на годината износът на стоки от България е отбелязал ръст от 14% в сравнение със същия период на миналата година и възлиза на 19,6 млрд. евро, което ни нарежда в първата петица на страните от ЕС по този показател. Това e казал, цитиран от МИ, заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов на кръгла маса „Идва ли времето на нов протекционизъм?”, организирана от Висшето училище по застраховане и финанси.

Темата на дискусията бяха новите протекционистични тенденции в света и какви ще бъдат последиците от тях върху българската външна търговия. 

Зам.-министър Борисов посочи, че по данните на Евростат за периода януари – септември 2017 година износът на български стоки за страни от Европейския Съюз се е увеличил с 11%, а за трети страни с над 20%. По думите му Министерството на икономиката ще продължи да подпомага експорта, тъй като износът на стоки се е утвърдил като един от основните източници на растеж в българската икономика.

Зам.-министър Борисов изтъкна, че международната търговия има съществен принос за икономическия растеж и създаването на работни места и поради това въпросите, свързани с търговската политика на ЕС ще са приоритет за страната ни по време на Българското председателство.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още