IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: България е солидарна с готвените санкции на ЕС срещу Русия

В момента бюджет 2022 е най-доброто, което можем да направим в тази ситуация, каза премиерът

11:58 | 23.02.22 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България е ясен партньор в ЕС и НАТО, солидарни сме с позицията на ЕС за Украйна и с подготвените санкции. Това заяви премиерът Кирил Петков в кулоарите на парламента, подчертавайки още веднъж позицията на страната ни по темата Русия-Украйна.

По думите му за всяка държава, включително и Русия, „ако влезе с танковете", би се приело за нарушаване на международното право. „Абсурдно е да се мисли, че тези провинции сами действат“, коментира премиерът, имайки предвид Донецк и Луганск. 

„Солидарни сме с тези санкции и едновременно с това приготвяме нашата система да имаме варианти да не оставаме без енергийни източници. Гледаме българския интерес, но имаме едно общо мнение по въпроса с партньорите в ЕС“, заяви Кирил Петков.

„Тръбата, която захранва България, захранва и Сърбия, и Унгария, които са стратегически партньори на Русия, така че шансът да стигнем до този сценарий, е малък. Ще влезем в динамика на ценови войни за енергията и за газа“, допусна Петков. Той изрази надежда до лятото да видим, че след 11 години строеж газовата връзка с Гърция е факт. Петков разкри, че на седмична база с гръцкия премиер обменят информация докъде е стигнал проектът.

Той коментира и готвените протести на различни съсловия, недоволни от Бюджет 2022.

„В момента бюджетът е най-доброто, което можем да направим при съществуващата ситуация. Всички реформи трябва да започват да се случват. На шестия месец продължаваме с актуализация на бюджета, защото след няколко месеца всички реформи, които сме заложили в коалиционното споразумение трябва да започнат да се случват“, каза Петков.

Той поясни, че идеята на бюджетната актуализация в средата на годината

„След реформите няма да намаляваме бюджетите. С увеличение на ефективността ще има повече пари, които ще отиват при хората, които работят повече“, коментира премиерът Кирил Петков в НС докато депутатите разглеждат на второ четене държавния бюджет.

Премиерът обяви, че отива пеша на среща с протестиращите срещу зеления сертификат.

„Сега правим този бюджет, който мисля, че е много добър. Увеличаваме заплатите на учителите и няма да има хора под линията на бедност. Това ще кажа и на протестиращите", каза още Петков.

Лидерът на партия „Възраждане" поведе протеста на своите съмишленици срещу зеления сертификат. Хората се събраха под прозорците на Министерския съвет, докато министри и премиерът Кирил Петков са в Народното събрание. В „Триъгълника на властта" има и много полиция, която охранява подстъпите към сградата на Министерския съвет, предава Dnes.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
е зависи.. ако разполага с управляеми ядрени хиперзвукови ракети сигурно ще се опитам няколко пъти настоятелно да се разбера с него по дипломатичен път. : ))ако няма ще съм по-грубичък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 2 години
и ако съседа ти е дебл и агресивен пияница, правещ золуми през ден кво предлагаш? да се снишим... щото наведена главица сабя не я сече, нали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
abdul
преди 2 години
България, освен член на ЕС, е и съсед на Русия.За България най-важно е да има добри отношения с директните си съседи.Това е по-важно от отношенията с държави на 5-10 000 км, като краволандия или еврогейланд. Това е разумната позиция. Другото са привнесени изкуствени културно-ценностни аргументи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
aldy
преди 2 години
"Барабар ПростотоКирото с мъжете", както казва народната поговорка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още