Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ООН: България е сред страните с много висока степен на развитие на е-управление

България заема 44-то място сред 193 държави според Индекса за развитие на е-правителство, сочи доклад

ООН: България е сред страните с много висока степен на развитие на е-управление

Снимка: Pixabay

България заема 44-то място сред 193 държави според Индекса за развитие на електронното правителство (EGDI) в доклад на Организацията на обединените нации (ООН).

За първи път страната ни влиза в категорията много висока степен на развитие на електронното управление заедно със страните от европейската регионална група Чехия, Словакия, Латвия, Хърватия, Унгария и Румъния.

Според данните в доклада на ООН България, заедно с останалите в тази категория държави, демонстрира последователност и напредък в разработването на  стратегически документи в областта на електронното управление и в координацията и предоставянето на електронни услуги. 

Още по темата

Страната ни бележи осезателен напредък и при Индекса за е-участие като се покачва в класацията с цели 12 позиции и от 35-то място достига 23-то място сред 193 държави.

Броят на държавите членки на ООН в групата с много висока степен на развитие на е-управление (със стойности, вариращи от 0,75 на 1,00) се е увеличл от 40 на 57, което представлява 43% ръст между 2018 и 2020 г., посочва се в доклада на ООН.

От 18-те държави, класирани за първи път в групата с много висока EGDI, четири са в Америка (Аржентина, Чили, Бразилия и Коста Рика), седем са в Азия (Саудитска Арабия, Китай, Кувейт, Малайзия, Оман, Турция и Тайланд), и седем са в Европа (Чехия, България, Словакия, Латвия, Хърватия, Унгария и Румъния).

Общият брой на страните от групата с висока степен на развитие на е-управление леко е намалял - от 71 през 2018 г. на 69 през 2020 година, отбелязва се още в доклада.

Индексът за развитие на електронното правителство (EGDI) е периодичен индекс, чиято цел е да предостави обстойна и точна оценка за степента на развитие на електронното правителство в различните страни членки на ООН. Проучването и измерването на развитието на електронното правителство се провежда от Департамента по икономически и социални въпроси на Организацията на обединените нации. Първото издание е от 2003 г., като в следващите години индексът се публикува всяка година. След 2008 г. започва да излиза веднъж на две години.

Методологичната рамка за събиране и оценка на данните от изследването на развитието на електронното правителство се основава на цялостен поглед върху електронното правителство, който включва три важни измерения, които позволяват на хората да се възползват от онлайн услугите и информацията: адекватност на телекомуникационната инфраструктура, способност на човешките ресурси да използват ИКТ и наличие на онлайн услуги. Измерва се също и доколко са ефективни държавните институции във включването на обществото в процеса на формиране на политики.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
0
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Абсолютно.
0
 
0
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Това заявление но ООН потвърждава решението на американците да им отрежат финансирането, защото са нежужна организация.
0
 
2
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
тия май са си поставили за цел да докажат колко излишна организация са...
0
 
3
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
моля?
това заради 2-та милярда за еуправление ли го пишете?
СКАНДАЛНА СТАТИЕС!

Още от Икономика и политика
Има ли промяна в търсенето на маски?