IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пак протести пред здравното министерство

Хора с увреждания са недоволни от драстично орязани оценки на ТЕЛК комисиите след въвеждането на новите правила

10:20 | 04.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Хора с увреждания и техни близки излизат на протест пред здравното министерство тази сутрин, съобщава bTV. 

Причината са драстично орязани оценки на ТЕЛК комисиите след въвеждането на новите правила преди половин година. Хората с увреждания се притесняват, че тези, които имат ниска работоспособност до 70%, автоматично ще отпаднат от ТЕЛК решенията и вече няма да получават пенсии и социални добавки.

Според новите правила процентът за инвалидност вече ще се определя само от основното заболяване, а не както досега – да се сумира от основното и съпътстващите. В момента процентът за инвалидност се сумира единствено ако основното заболяване е над 80%, а съпътстващите – над 50%. 

Днес се очаква и здравното министерство да обяви конкретните мерки, с които да бъдат прекратени злоупотребите при издаването на ТЕЛК решенията.

Темата отново е под светлините на прожекторите, след като преди две седмици прокуратурата обяви, че разследва издаването на фалшиви експертни решения. На 24 януари здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че порочните практики се разследват, а от прокуратурата заявиха, че подготвят обвинения заради злоупотребите

Седмица по-късно в Ловеч бяха задържани лекар и посредник в схемата за издаване на фалшиви ТЕЛК решения. Председателят на ТЕЛК - Ловеч, д-р Донка Минкова, както и един от посредниците в даването на суми към служители на ТЕЛК бяха арестувани при акция на Окръжната прокуратура в Ловеч съвместно с ГДБОП, а у тях бяха намерени близо 37 хиляди лева.

Вижте снимки в галериятя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още