IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проект на КНСБ цели да върне у нас 100 хиляди българи

Идеята не е за „внос“ на работници, а механизъм за устойчиво заселване на българи, които живеят в Украйна, Молдова и Западните покрайнини

11:24 | 10.01.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Проектът на КНСБ „Възраждане“ цели да върне у нас 100 хил. българи от Украйна, Молдова и Западните покрайнини.

„Идеята не е да внасяме работници, а да потърсим механизъм за устойчиво заселване на българи, които живеят в Украйна, Молдова и Западните покрайнини, говорим за хора с квалификация”, обясни по БНР президентът на синдиката Пламен Димитров.

По неофициални данни в Молдова живеят около 300 хил. българи, а в Украйна официалното преброяване показва малко над 200 хиляди. 

Всъщност реалните числа никой не знае. Нашите допускания са, че говорейки за 600-700 хил. души с българско самосъзнание, поне 100 хил. на първо време биха могли да бъдат привлечени, ако държавата, всички институции, местната власт, бизнесът и синдикатите имат единодействие“, каза Димитров.

Бизнесът трябва да картографира подробно свободните работни места в цялата страна и условията, при които се предлагат. Местната власт трябва да каже какви са възможностите да предостави определени условия за живот. Обикновено говорим за изоставени къщи около големите градове и в по-малките населени места и при какви условия могат да бъдат придобити, посочи той.

Предварителните разчети на КНСБ показват, че за година ще са необходими около 100 млн. лв. за около 30 хил. души и още толкова за ремонт и придобиване на къщи. В началото ще е необходима социална помощ за семействата, здравно осигуряване, квалификация и др.

Първите заселници могат да дойдат най-рано през 2020 година и това ще струва на държавата около 200 млн. лева. Парите могат да дойдат от бюджетните излишъци.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
IvoGeorgiev
преди 5 години
"100 хил. българи от Украйна, Молдова и Западните покрайнини."Моля ви се, обяснете на Бойко, че не е Симеон и България не е на 3 морета, магистрали, или каквото там може да е по 3.И стига сте гласували глупости и сте писали глупости, ми вземете я бутнете тая некадърна васт най-накрая, защото това преминава всякакви граници, не само на добрия тон, ами и на всякакъв тон, какъвто и да е той!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
pif79
преди 5 години
Разбира се, че много ще дойдат. България е много по-добре икономически от Украйна, Молдова и Сърбия, а и тези хора имат самосъзнание на българи и родолюбци. За разлика от голяма част от плявата в този форум в частност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Dimioi
преди 5 години
Глиган Пеевски си търси продавачи в лафка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
redcretin
преди 5 години
О да, те с радост ще дойдат в България тия хора :) Ей сега, веднага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още