IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белият дом ще има първа чернокожа говорителка

Карин Жан-Пиер, която е и първият представител на LGBTQ, който заема тази позиция

10:16 | 07.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ting Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ting Shen/Bloomberg

Белият дом ще има първата си чернокожа говорителка, след като американският президент Джо Байдън е назначил нов прессекретар на Белия дом. Когато пое поста при избирането на Байдън, настоящият прессекретар Джен Саки, която има две малки деца, заяви публично, че възнамерява да остане на длъжността около година. Сега, когато напуска, президентът Байдън каза за нея, че „е поставила стандарт за връщане на уважението и приличието в залата за брифинги на Белия дом". Саки отива да работи в телевизия MSNBC. 

От средата на май място на Саки ще заеме Карин Жан-Пиер. От деня на встъпването в длъжност на Байдън досега тя е бе главен заместник прессекретар. Жан-Пиер е на 44 години и ще бъде първата чернокожа жена и първият представител на LGBTQ (лесбийки, гей, бисексуални и транссексуални), която ще бъде говорител на Белия дом. 

Преди да се присъедини към президентската кампания на Байдън, Жан-Пиер е била главен завеждащ връзки с обществеността на прогресивната група MoveOn.org и политически анализатор. Тя също така работи в Белия дом за Барак  Обама и участва в кампанията за втория му президентски мандат. 

„Карин не само носи опита, таланта и почтеността, необходими за тази трудна работа, но и ще продължи да бъде водеща фигура в информирането за дейността на администрацията Байдън-Харис от името на американския народ", се казва в изявлението на Байдън. Байдън ѝ е предложил позицията в четвъртък следобед в Овалния кабинет.

Байдън също така обяви, че Анита Дън ще се завърне като старши съветник. Тя напусна Белия дом през април 2021 г., за да се върне в своята фирма за политически консултации SKDK, след като съветваше президента по време на кампанията му и първите месеци на поста. Дън „ще съдейства за напредъка на политическите и комуникационните цели на президента", заявиха от Белия дом.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още