IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Стара планина холд" очаква ръст на продажбите през втората половина на 2020 г.

Нарастващите разходи за труд и непазарното определяне на цената на електроенергията може да свият консолидираната печалба

09:23 | 16.12.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: &bdquo;Стара планина холд&ldquo;&nbsp;</em></p>

Снимка: „Стара планина холд“ 

Стара планина холд“ АД и предприятията от групата изпращат една напрегната 2019 г. Оптимизмът от края на пиковата 2018 г. постепенно отстъпваше след първите сигнали за криза в индустрията на Западна Европа, които доведоха до песимизъм в бизнес настроенията на нашите основни партньори. Приключихме първото полугодие с лек спад от 2,7%, но още през месец юли предупредихме за понижение в нашите прогнози. Очакваният спад на продажбите през второто полугодие е от порядъка на 16% спрямо същия период на 2018 година“, се казва в съобщение на холдинга до акционерите, публикувано чрез БФБ АД.

През 2019-та годишните продажби на предприятията от групата ще достигнат близо 222 млн. лева. Това би довело до спад от 8,6% в сравнение с 2018 година. При очакваното слабо четвърто тримесечие, предвиждаме финансовият резултат на групата за 2019 година да отбележи спад с 19%. Възможно е това да се отрази на бъдещите постъпления от дивиденти в дружеството майка“, се казва в прогнозата.

Същевременно от холдинга предвиждат нетната печалба на „Стара планина холд“ АД за 2019 година да достигне 6,4 млн. лева, което почти сигурно значи, че за 23-ра поредна година част от нея ще бъде разпределена като дивидент за акционерите на холдинга. В зависимост от резултатите през първите месеци на следващата година ръководството на „Стара планина холд“ АД ще обяви в средата на март своето предложение за разпределение на част от печалбата на дружествата за 2019 г. под формата на дивидент. Той реално е на база получени дивиденти от дъщерните дружества през 2019 г. от печалбите на дъщерните дружества за 2018 г.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Настоящото предвиждане се основава на постигнатите резултати през тази година, бизнес плановете на предприятията за 2020 година и очакванията за основните ни пазари. Тези резултати са в пряка зависимост от процесите на икономиката в еврозоната, която показва бавен, но устойчив спад на доверието в индустриалното производство. Равнището на нашия износ е в пряка зависимост от пазарите, на които продава групата – основно в Европейския съюз. Икономиката на ЕС продължава да е изложена на рискове от понижение, като евентуална ескалация на търговския спор между САЩ и основните й търговски партньори, последвана от Brexit без сделка, би довело до допълнително влошаване на бизнес настроенията и по-нисък растеж на инвестициите. Това забавяне набира скорост през 2019 г., особено в Германия – най-голямата икономика в еврозоната. В резултат на това наблюдаваме продължаващ спад – в частност в автомобилната индустрия и в производството като цяло. ЕС регистрира най-ниския си годишен темп на растеж от втората половина на 2013 г.“, се посочва в анализа на компанията.

„Макроикономическата перспектива вероятно няма да се подобри значително, което отразява продължаващата несигурност и слабост в повечето индустриални сектори. От друга страна несигурността, свързана с нарастващата заплаха от протекционизъм и напрежение в глобалната търговия, би могла да има отражение върху стабилността на нашия бизнес.

Съветът на директорите на Стара планина холд АД предвижда спадът в консолидираните приходи от продажби да продължи и през първото полугодие на 2020 година, като очакваме той да достигне над 10% в сравнение с първото полугодие на 2019. Същевременно изразяваме оптимизъм по отношение на продажбите през второто полугодие, когато очакваме ръст от 5,5% на годишна база. При тези показатели предвиждаме през 2020 година приходите от продажби в групата да достигнат 215 млн. лева. Въпреки очертаващият се годишен 3-процентен спад в продажбите, очакваме по-голям спад във финансовия резултат от порядъка на 7-8 процента, което се дължи на изпреварващия ръст на разходите за труд. Отрицателно влияние на финансовите резултати ще оказва и продължаващото непазарно определяне на значителна част от компонентите на цената на електроенергията.

Инвестициите в цялата група на "Стара планина холд" АД през 2019 г. достигат близо 18 млн. лева. В тези условия предприятията планират над 4% ръст на инвестициите, които да доведат до въвеждането на нови продукти, по-висока производителност и съответно по-добро заплащане на заетите лица. Над 6% от планираните инвестиции са в сферата на социалните дейности. Холдингът е намалил броя на служителите си през годината с 1 на сто, а за 2020 г. се предвижда намаление на заетите лица с 4%, но при ръст на средната месечна работна заплата с 3,5%.

Постигането на добър финансов резултат при очаквания обем продажби е основна задача за осигуряване на повишаване на пазарната капитализация на дружествата от групата, с оглед гарантиране вложенията на акционерите и тяхната доходност“, обобщават от холдинга.

Акциите на "Стара планина холд" АД поевтиняват с 26,88% в последните 12 месеца до 4,76 лв. за акция и 100 млн. лв. пазарна капитализация. Разпределен е и брутен дивидент от 0.242105 лв. на ценна книга. Основните активи на холдинга са участия в капитала на "М+С Хидравлик" АД, "Хидравлични елементи и системи" АД, "Елхим-Искра" АД и "Българска роза" АД гр. Карлово.

Свързани компании:

Българска роза АД гр. Карлово(ROZA)

Хидравлични елементи и системи АД(HES)

М+С Хидравлик АД(MSH)

Стара планина холд АД(SPH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още