IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът записа най-доброто си представяне за януари от седем години

Криптовалутата е прибавила 39,7 млрд. долара към пазарната си капитализация през първия месец от новата година

22:24 | 03.02.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Биткойнът записа най-доброто си представяне през януари от 2013 г. насам, тъй като инвеститорите се насочиха към активи-убежища заради епидемията с коронавируса от Китай, която разтърсва фондовите пазари, предава CNBC.

Криптовалутата е прибавила над 29% към стойността си през януари, а пазарната капитализация, или стойността на всички биткойни в обращение, е скочила с 39,7 млрд. долара. Процентният ръст е най-големият от януари 2013 г. насам, когато биткойнът отбеляза повишение с 54% за месеца.

Експерти в индустрията смятат, че редица фактори, включително коронавирусът и връщането на работа след празниците около Лунната нова година в Азия, са помогнали за повишаването на цената на биткойна.

Найджъл Грийн, главен изпълнителен директор на компанията за финансови услуги deVere Group, определя биткойна като „актив-убежище във времена на несигурност“ и допълва, че това е причината за ръста му през последния месец.

„Продължаващата възходяща траектория на цената на биткойн съответства на разпространението на коронавируса. Колкото повече случаи на заболяването се установяват, колкото повече страни в света са засегнати и колкото по-големи са последиците за традиционните финансови пазари, толкова по-висока е цената на биткойна“, отбелязва Грийн.

В същото време търговията се ускорява след празненствата по повод Лунната нова година в редица азиатски страни. Някои пазари имат още няколко дни почивка, но много хора се върнаха на работа миналата седмица.

„Смятам, че краят на Китайската нова година също изигра голяма роля. Много заделени настрана пари през дългия уикенд и последната седмица. Видяхме това в обемите ни в Малайзия през уикенда, много свежи пари идват след почивката за Китайската нова година“, коментира Виджай Айар, ръководител на отдела за бизнес развитие на крипто борсата Luno.

Освен коронавируса трейдърите следят и развитието на техническия аспект на биткойна. Т. нар. събитие „The Halvening“ (намаляване на възнаграждението, което миньорите получават за всеки “изкопан” блок с 50% - бел. ред.) се случи през май и е свързано с технологията зад биткойн – блокчейн.

Миньори със специални компютри се съревновават да решават сложни математически задачи, за да валидират трансакции с биткойн. Който спечели това състезание, получава награда в биткойни.

В момента миньорите са възнаграждавани с 12,5 биткойна на изкопан блок. Наградите се намаляват наполовина на всеки няколко години. До май 2020 г. наградата на миньорите отново ще бъде намалена до 6,25 биткойна, ограничавайки по същество предлагането на криптовалутата на пазара.

Предишни подобни събития са предхождали голям ръст на цената на биткойна.

„Разполовяването на биткойна и ръстът на цената му през последно време, стимулиран от страховете от пандемия и сътресенията на фондовите пазари, напомнят още веднъж, че той е много по-малко рисков и предлага потенциално голяма възвръщаемост“, казва Джехан Чу, съосновател на компанията за рисков капитал Kenetic Capital, съсредоточена върху блокчейн.

Той прогнозира, че цената на биткойна може да достигне 15 хил. долара до средата на 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 12
дядя Вова
преди 4 години
Биткойнът записа най-доброто си представяне за януари от седем години Скоро ще се кешира, скоро някъде ще има Майдан.Сещам се, че иракчаните официално казаха: Yankee go home!Някой да се сеща за нещо друго?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още