IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските фабрични поръчки записаха по-голям спад от очакваното

Търсенето е намаляло с 4,7% на месечна база през март, а основен двигател за това са били свитите поръчки от чужбина

11:40 | 05.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германските фабрични поръчки са намалели повече от очакваното, след като руската инвазия в Украйна помрачи перспективите за икономиката, като увеличи инфлационния натиск и допълнително усложни проблемите на веригите на доставки, пише Bloomberg.

Търсенето е намаляло с 4,7% на месечна база през март, като двигател за това са били свитите поръчки от чужбина. Резултатът е по-лош от всички, с изключение на една, прогнози от анкета на медията, в която медианните прогнози на икономистите бяха за спад от 1,1 на сто.

Очакванията за ръста на най-голямата европейска икономика бяха понижени след избухването на войната в края на февруари, тъй като ключовият производствен сектор трябва да се справи с поскъпнали суровини и намаляваща наличност на части.

Нарасналата несигурност, породена от войната, "е отразена в занчително по-ограниченото търсене, особено от страните извън еврозоната", коментират от икономическото министерство на страната в отделно изявление.

Очакванията са предложеният в сряда пакет санкции от Европейската комисия (ЕК) за постепенна забрана на руския внос на суров петрол да продължи да поддържа инфлационния натиск на високи равнища, което допълнително ще свие покупателната способност на домакинствата.

Евентуално прекъсване на вноса на Русия на природен газ ще представлява още по-голяма опасност, тъй като тези доставки не могат да бъдат заменени веднага. Според Германската централна банка (Бундесбанк) има опасност активността да се свие с близо 2% през 2020 г., ако пълно енергийно ембарго доведе до ограничения върху доставчиците на енергия и върху сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още