IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отслаби юана до най-ниско ниво от 2008 г.

Някои пазарни анализатори интерпретират този ход като подготовка на Пекин за дълъг разрив в отношенията със САЩ

18:00 | 26.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Китайската народна банка понижи референтния си курс на юана до най-ниско равнище от февруари 2008 г., след като двустранните отношения със САЩ се влошиха по множество въпроси, включително и заради законопроекта, подготвян от Пекин, за националната сигурност на Хонконг, съобщава Nikkei Asia Review.

Новият курс на китайската валута се понижава до ниво от 7,1209 юана за долар в понеделник (25 май).

Пазарните анализатори смятат, че Пекин оставя валутата да отслабне като преднамерен удар срещу САЩ, след като Вашингтон заплаши, че ще санкционира Китай заради подготвяния законопроект, който предизвика нова вълна от протести в Хонконг. 

Китайската валута приключи петъчната търговия при ниво от 7,14 юана за долар във вътрешната търговия. При международната търговия той достигна равнище от 7,16 юана за долар.

Централната банка на Китай определя референтното ниво на юана всяка сутрин въз основа на доклади от големите банки. Въпреки че промените в стойността на валутата би трябвало да отразяват пазарните колебания, те често се извършват, за да отговорят на приоритетите на китайската политика.

След като през 2018 г. пламна търговската война между САЩ и Китай, се очертава тенденция на засилване стойността на юана, когато отношенията между двете страни се подобрят, и неговото отслабване, когато напрежението отново започне да ескалира, посочват от консултантската компания Guodu Securities.

Тенденцията се подхранва от опасения, че американските санкции могат да навредят на икономиката на Китай и да доведат до изтичане на капитал.

Най-новото понижение на стойността на юана се интерпретира и като послание, че китайският президент Си Дзинпин няма да се огъне лесно под американския натиск. Предложеният закон за националната сигурност за Хонконг само ще увеличи напрежението в международен план, ако бъде приет. Пекин вероятно се подготвя за дългосрочен разрив с САЩ, като остави юана да отслабне, което ще стимулира износа на страната и икономика ѝ като цяло.

Слабият юан може да предизвика капиталов отлив. Китай планира да похарчи допълнителни 3,6 трлн. юана (504 млрд. долара) за икономически стимули, за да помогне на икономиката си да се възстанови от пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още