IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-горещите криптовалути сега са алтернативи на биткойн и етер

Кардано удвои стойността си този месец и се превърна в третия по големина дигитален актив

18:56 | 29.08.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Страхът да не пропуснеш нещо остава жив и значителен в света на криптовалутите, като по-малко известни монети отново се представят по-добре след ралито през последно време на лидерите в индустрията биткойн и етер, пише Bloomberg.

Кардано удвои стойността си този месец, като се превърна в третия по големина дигитален актив. Стойността на Бинанс койн също е нагоре. Монетата Аваланш утрои цената си през август.

Анализаторите посочват различни причини кои фактори стимулират трескавата търговия. Според някои спекуланти се пренасочват от основните криптовалути към по-нови и по-вълнуващи разновидности, както често се случва след големи ръстове на цените. Други смятат, че прекомерното количество пари в брой в света и ултраниските лихви тласкат инвеститорите към все по-странни активи.

„Няма съмнение, че съществува голямо вълнение по отношение на криптовалутите“, коментира Йони Асия, основател и главен изпълнителен директор на онлайн борсата eToro. „Определено можете да го видите по цифрите в индустрията независимо дали гледате общите обеми или ръста на компаниите“, отбелязва той. Криптовалути Криптовалути

Асия нарича това „благоприятен момент за покупка, който се случва веднъж на поколение“ и посочва съвпадащи събития, включително исторически ниските лихви в цял свят и големите фискални стимули, които осигуряваха чекове на много хора по време на пандемията.

Част от парите са отишли към криптовалути и свързани активи като акции в дигитални миньори. Около 15% от американците, които са получили първите два чека от стимулите, са инвестирали част или всички пари, а около  половината от тази група е инвестирала конкретно в криптовалути, сочи допитване сред над хиляда американци, проведено от Harris Poll за Yahoo Finance.

В същото време инфлацията се материализира с повторното отваряне на икономиките и се прибавя към предупрежденията на някои поддръжници на криптовалутите за предстоящата хиперинфлация. Съединете всичко това и „много хора започват да търсят различни видове инвестиции“, казва Асия.

Допитване през последно време на eToro установи, че около една четвърт от 6-те хиляди инвеститори, са създали собствена криптовалута, като броят им е нараснал с близо 50% при по-младите от тях. Компанията установи още, че средният инвеститор смята да увеличи средствата в криптовалути през идните месеци и че интересът към алтернативи на биткойна и етера е „значителен“.

В същото време свалянията на приложения за търговия с криптовалути растат - Coinbase Global е на 11-о място сред финансовите приложения, свалени от iPhone-и на Apple, сочат данни на App Annie, доставчик на мобилни данни и анализи. Приложението беше на 23-о място в категорията си миналия август. Digital exchanges Kraken, Voyager и Crypto.com също са напреднали в класацията.

„При толкова много пари в света, не трябва да се изненадваме, че има хора, които плащат големи суми за безкрайно количество други дигитални активи, които лесно може да бъдат създадени“, коментира Майкъл О’Рурк, главен пазарен стратег в компанията JonesTrading.

Пространството е доминирано от по-младите поколения и всичко, което те познават, е Федерален резерв, който почти постоянно води благоприятна политика, допълва той.

От юли насам управляваните активи за дигитални инвестиционни продукти са нараснали с над 57% до около 55 млрд. долара. Среднодневният агрегиран обем се е увеличил над 46% до 544 млн. долара, най-големия месечен ръст от май насам, сочат данни на CryptoCompare.

Голяма част от вниманието е насочено към алтернативни монети като Кардано, Аваланш и Доуджкройн. В същото време индекс, проследяващ най-големите децентрализирани финансови протоколи и приложения - Bloomberg Galaxy DeFi, е нагоре с около 45% от началото на юли.

Има и много блокчейни, които се стремят да конкурират етериум. Ави Фелман, портфолио мениджър в BlockTower Capital, казва, че след ъпгрейдването през последно време на мрежата на етериум, спекулантите насочват вниманието си към конкурентни блокчейни и техните токени.

„През последно време виждаме, че хората са притеснени от инфлацията, от предлагането на пари – заради това в исторически план те винаги купуват акции като убежище срещу инфлацията“, казва Джейсън Ърбън, съръководител на Galaxy Digital Trading. Сега те купуват и крипто, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
аз съм върл антикриптар или поне от коментарите ми досега за тези виртуални неща, че били "пари или убежища", но се напрайха пари, ей така сложих от куртоазия на едно AVAX ей така 500? то взе че скочи х4 пъти, не го възхвалявам, нито ще го призная за пари или квото и да е, но факта е че хванах х3 и го осребрих е факт и толкоз нищо повече, тва е ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
vzhekoff
преди 2 години
Пирамиди... Фараони... и балъци за милиони, куче влачи рейс, диря няма ей...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
nikiangel
преди 2 години
Набил си левчета и пускаш мамки, разбираемо. Но балъците привършиха, или по скоро кеша им привърши :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Не ги разбираш все още нещата , но ще се научиш рано или късно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
nikiangel
преди 2 години
Криптото било убежище, днес е 50к, утре 20к, вдругиден 30.Да ти е*ем и убежището.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още