Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

3D биопринтирането става все персонализирано

Иновациите в технологията са смесица между медицинска, химическа, инженерна и мултидисциплинарна сфера, посочиха Спас Керимов и Радостин Стефанов от Printivo

3D биопринтирането става все персонализирано

Илюстрация: Printivo

3D принтирането вече започна да унищожава класически модели на производство в много индустрии, включително авиацията и космонавтиката. Очаква се скоро технологията да навлезе много динамично в здравеопазването и медицината в следващите няколко години, защото 3D принтинга позволява персонализиране на всичко, от което те имат нужда. Това прогнозира в “Bloomberg TV Bulgaria Интервю” Спас Керимов, съосновател на Printivo, който е на мнение, че 3D принтирането става все по-комерсионално.

Още по темата

По думите на Радостин Стефанов, съосновател на Printivo, иновациите в 3D биопринтирането са смесица между медицинска, химическа, инженерна и мултидисциплинарна сфера. Той информира, че компанията има вече няколко разработки с принос в триизмерното принтиране на човешките тъкани.

“Биочипът, върху който работим, е интересен за различни фармацевтични компании, за компании които произвеждат генерични лекарствени средства и също така за т.нар. CRO компании, които осъществяват връзката между пациенти и фармацевтични дружества”, отбеляза Керимов. Той добави, че чрез тази технология Printivo дава алтернатива на животинските модели, които се използват в предклиничните изследвания.

Според Керимов най-голямото предимство е, че по този начин лекарствата, които се разработват за хора, не се тестват върху животни, а върху човешки тъкани.

Той очаква 3D принтирането на органи да стане възможно в следващите десет години, при условие, че индустрията успее да привлече достатъчен инвестиционен интерес и има обществен натиск това да се случи.

“Едно десетилетие е достатъчно, стига всички да вървят в такава посока”, надява се съоснователят на Printivo.

През 2020 г. се очаква 3D индустрията да мине 16 млрд. долара, а експертите очакват ръст от 155% до края на 2024 г.

“3D технологията може би е в своето много начално мейнстрийм потребление и тепърва ще се разраства главоломно”, прогнозира изобретателят и потвърди, че хубавото е, че вече се произвежда.

Стефанов смята, че обществото все повече започва да е отворено към новите разработки, все повече хора виждат смисъла от тях. Той отбеляза, че курсови и семинари популяризират иновативните разработки за лечение на пациенти.

Какви тънкости има в 3D принтирането? Как се осъществява връзката при прилагането на иновативната технология? Как тъканните архитекти подготвят 3D проектирането? Как работи 3D принтер „Ева“ с биомастило „Адам“ и какво е подобрено в модела? Къде Printivo търсят партньори?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на рубриката “Bloomberg TV Bulgaria Интервю” гледайте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
очаквах нещо интересно в тази статия...а тя реклама!!!

Още от Новини
САЩ се насочват към забрана за износ на технологии към 89 китайски фирми