IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея може да предизвика продажбата на акции на Samsung за 13 млрд. долара

Причината са очаквани промени в регулацията на бизнеса на големите южнокорейски фамилии

13:35 | 05.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акции на Samsung Electronics на стойност 15 трлн. вона (13 млрд. долара) може да напълнят южнокорейския пазар, докато регулаторите и властите търсят начини да ограничат контрола на големите фамилии върху техните бизнес империи, пише Bloomberg.

Samsung Life Insurance е под натиск да продаде акциите си в прозводителя на електроника, тъй като партията на президента даде законопроект за гласуване в парламента, който забранява на фирми да имат дял от свързани компании в размер на повече от 3% от активите ѝ. Тази мярка ще промени правилата в счетоводството, така че подобни активи ще бъдат оценявани на текущата си цена, а не на цената, на която са придобити.

Застрахователната фирма е ключов компонент от контрола на семейството на Лий Кън-хе върху Samsung Electronics, а по-малкият акционерен дял ще отслаби влиянието му върху компанията, чието седалище е в Сувон.

Продажбата на акции е един от най-сериозните проблеми, които тегнат над производителя, който ще отчете предварителни резултати за тримесечието този петък. Новият законопроект, по-слабите продажби на смартфони и разследването от страна на Китай по обвинения, свързани с продажбата на чипове, доведоха до 9% спад на цената на акциите на Samsung през тази година, след двугодишен ръст.

Представител на Samsung Electronics насочи въпроса към Samsung Life, която по думите му провежда „всеобхватен преглед, за да управлява правилно финансовите си средства в съответствие с промените в околната среда“.

Предварителният отчет на Samsung се очаква да покаже лек спад на приходите от продажби през тримесечието, завършило през юни. Пълният отчет ще излезе след около три седмици.

Лий притежава около 20,8% дял от застрахователната компания, а Samsung C&T, в която синът му Лий Дзие-юн е най-голям акционер, държи около 19,3% от Samsung Life. Наследникът има едва 0,65% от активите на Samsung Electronics.

Въпреки че C&T е смятана за вероятният купувач на дела в Samsung Electronics, тя ще трябва да убеди другите акционери да се съгласят да похарчат средства за това, като съществува риск от отхвърляне на предложението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още