IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Копривщица е включена в глобална инициатива за най-добрите туристически селища

Градът ще получи целева подкрепа от Световната организация по туризъм към ООН за допълнително развитие на туристическия си потенциал

11:10 | 04.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Копривщица е избрана от Световната организация по туризъм към ООН за участие в инициативата „Най-добрите туристически селища“. В състезанието се конкурираха населени места от цял свят с ниска гъстота на населението от максимум 15 000 жители, съобщават от пресцентъра на Министерството на туризма.

Българският град е сред избраните в категорията The ‘Best Tourism Villages by UNWTO’ Upgrade Programme, за което получи официално писмо-покана, подписано от Генералния секретар на СОТ Зураб Пололикашвили. Благодарение на това Копривщица ще получи международно популяризиране и целева подкрепа по линия на Програмата за развитие на селските райони на организацията за допълнително развитие на своя туристически потенциал, както и перспективата за специален етикет. Общо 20 населени места в международен план ще получат финансов ресурс.

„Наградата е важно признание за българския туристически продукт. С този приз Копривщица доказва, че отговаря в голяма степен на съвременните изисквания за опазване на природните и културни ресурси, дефинирани от Световната организация по туризъм на ООН“, отбелязват от Министерството на туризма, което е издигнало кандидатурата на града и съдейства за популяризирането му. Копривщица Копривщица

Кандидатурата на Копривщица е била представена пред СОТ в началото на август и според Министерството на туризма е чудесен пример за взаимодействие на държавните и местните органи.

Пилотната инициатива на СОТ включва три категории: в първата бяха отличени „Най-добрите туристически селища“, които получиха по време на сесията на 24-та Генерална асамблея на организацията в Мадрид „The ‘Best Tourism Villages by UNWTO’ Label“ - етикет за селище, което е изключителен пример за дестинация за селски туризъм с признати културни и природни ресурси, което съхранява и популяризира ценности, продукти и начин на живот в селските райони и общността и се ангажира с иновации и устойчивост.

Втората категория, в която попада и Копривщица, е по програма за надграждане (Upgrade Programme) и тя ще бъде от полза за редица селища, които не отговарят все още напълно на критериите за получаване на етикета, но ще получат подкрепа от Световната организация по туризъм и нейните партньори за подобряване на приоритетните области. Копривщица Копривщица

Третата категория – „Мрежата“, ще осигури пространство за обмен на опит и добри практики, знания и възможности. Тя включва представители на селата, признати от UNWTO за „Най-доброто туристическо селище“, селата, участващи в програмата за надграждане, както и експерти, партньори от публичния и частния сектор, ангажирани в насърчаването на туризма за развитие на селските райони.

Населените места от цял свят са оценени от независим консултативен съвет въз основа на различни критерии, обхващащи общо девет области – културни и природни ресурси, насърчаване и опазване на културните ресурси, икономическа устойчивост, социална устойчивост, устойчивост на околната среда, туристически потенциал, управление и приоритизиране на туризма, инфраструктура и свързаност, здраве, безопасност и сигурност.

Световната организация по туризъм стартира инициативата си за най-добрите туристически селища за първа година и цели с нея да насърчи ролята на туризма в цялостната трансформация, развитието на селските райони и благосъстоянието на общностите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още