IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сладоледът Ben & Jerry's заведе дело срещу компанията майка Unilever

Причината е, че Unilever е продала бизнеса на Ben & Jerry's в Израел на местен лицензополучател

22:01 | 06.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Компанията за сладолед Ben & Jerry's във вторник е завела дело срещу компанията майка Unilever, за да блокира продажбата на бизнеса ѝ в Израел на местен лицензополучател, заявявайки, че това е несъвместимо с нейните ценности да продава сладоледа си в окупирания Западен бряг, съобщава Ройтерс.

Искът, подаден пред районния съд в Манхатън, твърди, че продажбата, обявена на 29 юни, заплашва да подкопае интегритета на бранда Ben & Jerry's, чиято независимост бордът на компанията запази правото да защитава, когато Unilever я придоби през 2000 г.

Забраната срещу прехвърлянето на бизнеса и свързаните търговски марки на Avi Zinger, която управлява American Quality Products, е съществено важна, за да се „защити бранда и социалния интегритет, които Ben & Jerry's изграждат от десетилетия“, се казва в иска.

Ben & Jerry's заяви, че бордът е гласувал с 5 на 2 гласа в подкрепа на иска, като против са гласували членовете на Unilever.

В свое изявление Unilever заяви, че не обсъжда висящи съдебни спорове, но че има правото да продава спорния бизнес и сделката вече е била приключена.

„Сделката е сключена“, каза адвокатът на Zinger Ализа Люин в отделно изявление. Продажбата разреши делото на самата Zinger през март срещу отказа на Ben & Jerry’s да обнови лиценза ѝ.

Спорът подчертава предизвикателствата пред потребителските марки, които заемат позиция по отношение на израелските селища на окупирания Западен бряг.

Повечето страни смятат селищата за незаконни. През април 2019 г. Airbnb отмени петмесечно решение за спиране на обявяване на имоти в селищата.

Миналия юли Ben & Jerry's заяви, че прекратява продажбите си в окупирания Западен бряг и част от Източен Йерусалим и слага край на 30-годишните си отношения със Zinger.

Израел осъди хода, а някои израелски групи обвиниха Ben & Jerry's в антисемитизъм. Някои инвеститори, включително поне седем американски щата, продадоха притежанията си в Unilever.

Unilever има над 400 бранда, включително сапуните Dove, майонезата Hellmann's, супата Knorr и лосиона за тяло Vaseline.

Ben & Jerry's е основана в реновирана бензиностанция през 1978 г. от Бен Коен и Джери Грийнфийлд.

Вече без участие в дейността на Ben & Jerry's миналия юли те написаха в New York Times, че подкрепят Израел, но се противопоставят на „незаконното окупиране“ на Западния бряг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още