IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите неволи на Byton помрачават амбициите на Foxconn за електромобилите

Тайванският подизпълнител на Apple за iPhone планира да се оттегли от съвместния проект с китайския стартъп

11:54 | 15.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Сътрудничеството между Foxconn и китайския стартъп Byton в сферата на електрическите превозни средства е преустановено поради влошаването на финансовото състояние на втората компания, което бележи неуспех за амбициозните цели на тайванския производител на iPhone по отношение на автомобилната индустрия, съобщава Nikkei Asia. 

Foxconn обяви през януари, че ще помогне на Byton да стартира масовото производство на своя първи електромобил до първото тримесечие на 2022 г. Редица източници, запознати с темата, заявиха, че проектът е спрян след по-малко от шест месеца от обявяването му, посочвайки, че тайванският разработчик е изместил фокуса си върху други текущи проекти за електрически коли като съвместното му предприятие с тайландската петролна и газова компания PTT.

„Проектът (с Byton) все още не е официално прекратен, но в момента е много трудно да се продължи”, изтъкват източниците пред Nikkei.

Няколко служители на Foxconn все още са ситуирани във фабриката на Byton, добавя друг източник, но „по принцип те приключват нещата и се подготвят за края“, добавя той.

Някои служители от по-високо ниво, участващи в проекта, са напуснали Foxconn.

"Фокусът на Foxconn се измести от Byton", подчертават източниците.

Проблемите на Byton с дълга и сложната структура от акционери, в която влизат и местните китайски власти, създават повече трудности, отколкото е очаквал Foxconn, посочват други източници.

През юли Bloomberg съобщи, че сътрудничеството между двете компании е застрашено, след като един от най-големите кредитори на Byton пое контрол върху стартъпа, което е принудило Foxconn да изтегли част от персонала си от проекта.

Прекратяването на сътрудничеството помрачава плановете на Foxconn, тъй като тайванският концерн се опитва да пробие в бизнеса с електромобили. Съвместният проект беше ръководен директно от председателя на Foxconn Юн Лю, който си е поставил за цел да насочи компанията, основен подизпълнител на Apple за iPhone, към нови области на растеж, за да компенсира забавянето в индустрията на смартфоните.

Лю, който пое председателския пост от основателя на Foxconn Тери Гу преди две години, обеща да реализира проекти, свързани с електрическата мобилност до 2025 г.

Междувременно Byton може допълнително да забави търговската реализация на своя първи електромобил без подкрепата на Foxconn. Основаният през 2017 г. от двама бивши мениджъри на BMW стартъп беше представян в медиите като един от „четирите дракона“ на китайската индустрия за електрическа мобилност, наред с Xpeng Motors, Nio и Li Auto, които, за разлика от Byton, вече пуснаха на пазара електрически коли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още