IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мадрид спира достъпа до центъра на старите дизелови и бензинови коли

В категорията влизат 20% от автомобилите, движещи се в центъра на града

23:04 | 03.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Испанската столица Мадрид въведе строги ограничения за достъп на замърсяващи автомобили до централната част на града, като целта е да се намали замърсяването на въздуха с 40%, съобщава Automedia.bg.

Ограниченията обхващат бензиновите автомобили, произведени преди 2000 година и дизеловите, произведени преди 2006 година. Те ще могат да влизат в централната част на града, но собствениците им ще трябва да декларират, че имат паркомясто, както и да ги регистрират предварително в новата схема за екологични категории на превозните средства. 

Предполага се, че новата схема за ограничаване на достъпа и категоризиране на всеки един автомобил, ще засегне около 20% от колите, движещи се в централната част на Мадрид. Освен намаляване на замърсяването на въздуха, градските власти в Мадрид се надяват и окуражат по-сериозното използване на велосипеди, както и да се намали шумът от градския трафик. 

През 2020 година по-старите бензинови и дизелови автомобили ще бъдат напълно забранени в центъра, а водачите на хибриди ще получат още облекчения по отношение на паркирането.

Предвижда се глобата за нарушение на ограниченията за движение в Мадрид да е 90 евро, а испанската столица тръгва по стъпките на Париж, където вече забраниха достъпа на автомобили, произведени преди 1997 година до центъра на града в работни дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още