Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Барселона превръща контейнери в достъпни жилища

Социалните жилища под наем в Испания са само 2% от общите наличности спрямо средно 12% в ЕС

Барселона превръща контейнери в достъпни жилища

Снимка: EPA/БГНЕС

По павирана улица на няколко метра от булевард Лас Рамблас цветна сграда в съвременен стил стои някак странно сред старите църкви и средновековни площади, които олицетворяват стария квартал в Барселона. Минималистичната структура е дом на десетки нови апартаменти, построени от неизползвани корабни контейнери, последната иновация в търсенето на решение от властите в Барселона на продължаващата жилищна криза.

Растящите наеми в съчетание с недостига на общински жилища, произтичащи от политиките за насърчаване на жилищната собственост, подлагат на натиск най-уязвимите граждани в Испания, казват експерти по жилищната политика.

„В Испания все още се водят тези идеологически дебати за това дали трябва да се съсредоточим върху собствеността, или наемите, а е необходимо да работим и в двете посоки“, коментира Сорча Едуардс, генерален секретар на мрежата Housing Europe, включваща групи, които се борят за достъпни жилища.

Още по темата
„Дори когато предлагането на общински жилища расте, то не отговаря на доходите на хората. Така че местните икономики страдат, семействата също“, казва тя пред Ройтерс. „В най-крайните случаи се стига до принудително изгонване от дома и бездомничество“, допълва тя.

Обръщайки се към контейнерите, вторият по големина град в Испания черпи вдъхновение от сходни проекти на места като Лондон, Амстердам и Ванкувър, където рециклирани морски контейнери се използват за извънредни ситуации и социални жилища.

Къщите-контейнери, които са по-евтини и по-лесни за изграждане, може да помогнат на уязвими хора да останат в общностите си, казва Оскар Мартинес Ривера, преподавател по социални политики в университета „Рамон Люл“ в Барселона.

„За кварталите е важно да запазят местните жители, защото в противен случай ще дойде момент, в който хората само ще преминават и почти никой няма да живее там“, отбелязва Ривера. „Това се отразява директно на социалната тъкан, която често е помагала на хора в уязвимо положение“, подчертава той.

Говорителката на Градския съвет Роса Диас казва, че проектът за къщи-контейнери е един от редицата нови начини, с които администрацията опитва да увеличи предлагането на общински жилища. „Опитваме нови видове проекти, които са устойчиви…, нуждата от достъпни жилища расте, защото цените тръгнаха рязко нагоре през последните години“, отбелязва тя в телефонно интервю.

В мандата на сегашната служба по жилищната политика в града, който започна миналата година, има 65 планирани проекта за социални жилища, които ще осигурят близо 4500 домове, казва Диас.

От тях три сгради, включително апартаменти-контейнери, са завършени или са близо до завършване, а други 13 в момента са на етап строеж, допълва тя.

Недостиг

Социалните жилища под наем в Испания съставляват около 2% от общите налични жилища спрямо средно ниво от 12% в Европейския съюз, сочат официални данни.

Вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Ема Наваро казва, че банката е одобрила финансиране на стойност 400 млн. евро (433 млн. долара) през последните три години за развитието на проекти за социални жилища в испански градове като Барселона и Мадрид.

„Насърчаването на достъпните жилища е един от приоритетите на банката както в Испания, така и в останалата част от Европа…, да насърчава обхватен растеж и да подобрява качеството на живот на хората“, отбелязва Наваро. Тя не разкрива колко от средствата са били използвани до момента.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Шест месеца след пандемията офисите в САЩ остават наполовина празни