Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Наеми на имоти за 81 млрд. долара трябва да бъдат платени в САЩ утре, но дали?

Отвъд океана има растящо усещане, че дори наематели, които могат да си позволят да платят, ще пропуснат наема

Наеми на имоти за 81 млрд. долара трябва да бъдат платени в САЩ утре, но дали?

Снимка: Erica Yoon/Bloomberg

От собственици на имоти до икономисти и трейдъри на Wall Street – много хора се притесняват какво ще се случи в САЩ на 1 април, пише Bloomberg.

Този въпрос виси над американската имотна индустрия, тъй като утре трябва да бъдат платени дължими наеми на стойност 81 млрд. долара. Наематели предупреждават, че няма да платят, карайки собственици на имоти да провеждат деликатни разговори с техните кредитори. А регулаторите се стремят да поддържат финансовата система в разгара на глобална здравна криза.

Малцина в индустрията знаят как ще се развият нещата. Повечето са съгласни, че останалите без доходи наематели и затворените обекти за търговия на дребно страдат, а болката ще се разпространява, докато икономиката е блокирана.

„Най-тежкото нещо в момента е, че никой не знае в действителност колко лошо ще става. Това влудява всички“, казва Уили Уолкър, главен изпълнителен директор на компанията за кредитиране на бизнес имоти Walker & Dunlop.

След дълъг икономически бум, при който затегнатите наличности от жилища дадоха на собствениците безпрецедентна власт да увеличават наемите, сега топката е в другото поле с идването на април. Много местни власти наложиха временни забрани върху принудителното изгонване от жилището и има растящо усещане, че дори наематели, които могат да си позволят да платят, ще пропуснат наема.

Още по темата
В обичаен месец собствениците на апартаменти събират над 22 млрд. долара от наеми, приблизително една четвърт от общата сума, която собствениците на основни видове бизнес имоти прибират, сочат данни на CoStar Group. При краен сценарий над 25 на сто от домакинствата, които живеят под наем в САЩ, може да се нуждаят от помощ с плащанията заради коронавируса, а това ще изисква месечна подкрепа от 12 млрд. долара от държавата, показва изследване на компанията Amherst Holdings.

Собствениците на жилищни имоти не са единствените, които се тревожат. Притежателите на търговски площи имат слаб ливъридж, тъй като карантината е лош момент за намиране на нови наематели. Дължимите наеми в крайна сметка трябва да се платят, но несигурността за икономическото въздействие от вируса не позволява да се прогнозира кога хората и компаниите ще могат да наваксат пропуснатите плащания.

„Ако наемателите спрат да плащат наем, в някакъв момент собствениците няма да могат да платят режийните разходи“, казва Скот Речлър, главен изпълнителен директор на базираната в Ню Йорк компания RXR Realty, която притежава офиси, апартаменти и други имоти. „Общините няма да получат имотните си данъци или ипотечните кредити няма да бъдат платени и необслужваните заеми на банките ще се увеличат“, допълва той.

На кредитните пазари регулаторите се подготвят за превръщането на пропуснати наеми в закъснели плащания по кредити. Само жилищната индустрия има висящ дълг от над 1,5 трлн. долара, казва Дейв Борсос, вицепрезидент на отдел „Капиталови пазари“ в Националния съвет за многофамилни жилища. Миналата седмица Федералната агенция за жилищно финансиране съобщи, че ще позволи на собственици на апартаменти, които са финансирали имотите си чрез Fannie Mae и Freddie Mac, да забавят плащания по ипотечни кредити.

Инвеститорът в имоти Том Барак заяви в поредица от туити миналата събота, че освобождаването на собствениците на недвижими имоти и на ипотечните инвеститори от дължими лихви е от основно значение за осигуряването на спокойствие на американския бизнес. Според него американското финансово министерство може да помогне за стабилизирането на дълговите пазари чрез покупката на ценни книжа, обезпечени с ипотечен кредит.

Междувременно американски наематели правят собствени сметки. 28-годишната Кансас Уайд, която набира служители за технологични компании в Остин, изпратила угрижен имейл до собственичката на жилището си, след като мерките за социално дистанциране коствали работата на приятелката й като фризьорка. Управителят на имота отхвърлил молбата за намаляване или отлагане на част от месечния наем от 1400 долара и Уайд се притеснява, че ще трябва да използва кредитната си карта, за да направи плащането.

Приетият от Конгреса пакет от стимулиращи мерки предвижда директни плащания на потребители и извънредни заеми за собственици на малки предприятия, но сривът на икономиката продължава. Заявленията за обезщетение при безработица растат, като по данни на икономисти 3,3 млн. американци са се регистрирали като безработни миналата седмица.

„Не се тревожа толкова за април. Тревожа се за 1 май. Когато хората пропуснат три или четири плащания, тогава нещата ще станат зле“, казва Брус МакНейлидж, главен изпълнителен директор на компанията Kinloch Partners, която управлява еднофамилни жилища под наем.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Британците търсят по-големи имоти, продавачите искат по-високи цени