IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария изгражда зелен град за 1 млрд. евро

Той ще бъде с размерите на 500 футболни игрища и ще разполага с училища и търговски центрове

17:15 | 29.05.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Унгария планира да изгради град, захранван със зелена енергия с работни места и жилища за хиляди хора върху незастроена ивица от заливни равнини по река Дунав, съобщава Bloomberg.

Проектът Hegyeshalom-Bezenye на стойност 1 млрд. евро (1,1 млрд. долара) в Северозападна Унгария ще бъде с размерите на около 500 футболни игрища и ще разполага с училища и търговски центрове, съобщават компаниите EON SE и германската имотна компания FAKT AG.

Въглеродно неутралният град ще разчита предимно на слънчева енергия и биогаз и ще създаде 5 хил. постоянни работни места, казва Николай Улрих, член на борда на директорите на FAKT. Имотната компания си партнира по проекта с EON, строителната компания KESZ Group и унгарското правителство.

Проектът ще съчетава изграждането на обширна инфраструктура и земеделие и според FAKT и партньорите й може да послужи като модел за други градове на Стария континент, включително въгледобивните райони, които правят преход към чиста енергия.

Когато бъде завършен, проектът ще включва около 1000 жилища, ресторант, хотел, гара, търговски центрове и училища. Проектът включва и политика за устойчиво управление на водите, съобщи Улрих.

Градът ще допринесе за увеличаването на производството на домати, чушки и патладжани в Унгария и освен това там ще се намира най-голямото рибно стопанство във вътрешността на Европа, в което ще се развъждат сьомга, лаврак и кралска каракуда, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 4 години
да защото често се ползва във словосъчетанието ... руска ***, и някак си не е политкоректно да говорим така за господарите ни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
ПИЧ
преди 4 години
Думата *** , автоматично стана на точки (в коментара по-долу)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
ПИЧ
преди 4 години
То и България трябва да мисли за нов град, че София се превърна в *** и в гето. Трябва да се направи цялостно планиране, отстояния на сгради. Да се проектира един цял град, а не от всяко малко теренче(от 2 къщи) да се издига 6-7 етажен блок
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още