IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските акции поскъпват след данните за инфлацията*

Dow Jones прибавя 220 пункта в началото на сесията

17:44 | 10.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Американските акции поскъпват в сряда след данните за слаба основна инфлация, облекчавайки притесненията от повишаване на цените, съобщава CNBC. 

Индексът на сините чипове Dow Jones прибавя 220 пункта, или 0,7%, а по-широкият измерител S&P 500 нараства с 0,7%. Технологичният индекс Nasdaq Composite се покачва с 1,2% след скока от 3,7% в предишната сесия.

Данните, публикувани по-рано днес, показват, че потребителските цени през февруари са се увеличили с 0,4%, което съответства на очакванията на икономистите, анкетирани от Dow Jones. Индексът на потребителските цени е нараснал с 1,7% на годишна база, също в съответствие с прогнозите.

„Най-голямата загриженост на пазарите през последния месец е инфлацията, но очевидно данните успокоиха инвеститорите, поне за днес“, коментира Арт Хоган от National Securities.

Инвеститорите също ще следят аукциона на 10-годишните държавни ценни книжа на Министерството на финансите в размер на 38 млрд. долара като сигнал за следващата посока на цените.

Демократите от Камарата на представителите са напът да приемат законопроекта за стимулиране на икономиката на стойност 1,9 трилиона долара. Очаква се президентът Джо Байдън да подпише законопроекта този уикенд.

Очакваните стимули и покачването на лихвените проценти наскоро разделиха пазара, до голяма степен благоприятствайки акциите, обвързани с възстановяване на икономиката, повече от тези в технологичния сектор, които водеха по ръстове по време на пандемията.

Във вторник обаче Nasdaq Composite се покачи с 3,7%, като записа най-добрия си ден от ноември насам, след като инвеститорите се върнаха към популярните имена за растеж. Tesla поскъпна с 19,6% по време на най-големия си еднодневен скок от февруари 2020 г. Apple и Facebook повишиха цените си с по повече от 4%, докато Amazon прибави 3,8%.

Технологичните акции продължават днес своето покачване след данните за инфлация, тъй като по-високите проценти породиха опасения относно технологичните акции.

„Нека не забравяме, че преди по-малко от година търговците тълкуваха едно от най-големите негативни макросъбития в историята на пазара като възможност за покупка, така че няма много причини да мислим по друг начин предвид всички положителни сигнали около нас днес“, коментира Крис Ларкин, управляващ директор по търговия и инвестиране в E-Trade Financial.

Скачането на технологиите съвпадна със спада в доходността на облигациите. Доходността по 10-годишните американски ДЦК се понижи с повече от 5 базисни пункта до 1,54% след скока от 1,62% в понеделник.

В началото на търговията в сряда доходността се запазва около 1,56%, непроменена след данните за инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още