Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Търговската война между САЩ и Китай е изпарила 1,7 трлн. долара

Политическите съобщения са изтрили трайно 6% от пазарната капитализация на 3 хил. американски компании, според доклад на Фед в Ню Йорк

Търговската война между САЩ и Китай е изпарила 1,7 трлн. долара

Снимка: архив Ройтерс

Как да накарате 1,7 трлн. долара да изчезнат? Търговската война е един от начините, според нов доклад, изготвен от Федералния резерв на Ню Йорк, цитиран от MarketWatch.

Документът потвърждава и предишни констатации, че въпреки твърденията на Белия дом американците плащат - и плащат здраво, за търговската война между САЩ и Китай.

Митата за милиарди долари, които Вашингтон и Пекин взаимно си наложиха, са намалили пазарната стойност на американските компании с 1,7 трлн. долара по време на офанзивата, установява Федералният резерв на Ню Йорк в проучването си.

Конфликтът ще продължи да отслабва темповете на растеж на инвестициите за тези предприятия с до два процентни пункта до края на годината, се казва в проучването.

Търговската война причинява финансови загуби по няколко причини - от неефективните цени, които данъците създават, пред прекъсването на доставките, до скъпоструващите адаптации на компаниите към налозите, наред с други причини.

Авторите на доклада посочват, че съобщенията за американската и китайската търговска война - обикновено чрез пресконференции или политически изявления, провокират рязко понижение на пазарните цени, което води до намаляване на възвръщаемостта на капитала и инвестиционните ставки.

Още по темата

Проучването установява още, че политическите съобщения понижават цените на акциите в САЩ в примерна група от 3 000 компании с общо шест процентни пункта. Общата им пазарна капитализация е 28 трлн. долара и тези 6% се равняват на 1,7 трлн. долара.

Това е изчезваща стойност, еквивалентна на националния БВП на Русия, Канада или Южна Корея, посочва се в документа.

Няколко констатации изненадват икономистите. Една от тях е свързана с константния удар, който акциите претърпяват от 11-те политически съобщения за тези две години. Независимо дали Вашингтон, Пекин или дори трета страна обявяват някакви намерения за ограничаване на търговията, американският бизнес понася всички разходи, посочват авторите на доклада.

Още една изненада – тези компании не са само такива  с експозиции към Китай.

Може би най-фрапиращата констатация е продължителната природа на щетите, при условие, че пазарните играчи измерват нестабилността с дни или часове, или пък с мимолетната продължителност на живота на президентския туит.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
New York Times: Тръмп не е платил почти никакъв данък през 2016 г. и 2017 г.