Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Wall Street претърпя най-големия си спад от 1987 г.

Индексът на сините чипове изтри 12,93% от стойността си, след като Тръмп призна за възможността от рецесия

Wall Street претърпя най-големия си спад от 1987 г.

Снимка: Ройтерс

Wall Street претърпя най-големия си спад от 1987 г. в понеделник, като S&P 500 затвори на най-ниското си ниво от декември 2018 г., тъй като инвеститорите се опасяват, че пандемията от коронавирус се оказва по-серизен противни за централните банки, законодателите или Белия дом.

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса приключиха първата сесия от новата седмица на червена територия, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ситуацията с пандемията от коронавирус вероятно ще се запази до август, признавайки за съществуващ риск от рецесия за американската икономика, съобщава CNBC.

Положението на фондовата борса остава силно турбулентно въпреки решението на Федералния резерв да започне нова програма за закупуване на облигации на стойност 700 млрд. долара. 

Още по темата

Dow Jones Industrial Average, индексът, който следи търговията с книжа на 30-те най-големи американски публични компании, изтри 2997,10 пункта, или 12,93% от стойността си, като завърши деня на ниво от 20 188,52 пункта. Така Dow отчете най-големия дневен спад (по пунктове) в историята си и втория по големина процентен спад.

Широкият показател S&P 500 се понижи с 324,89 пункта, или с 11,98%, до 2386,13 пункта.

Технологичният индекс Nasdaq Composite се раздели с 970,28 пункта, или с 12,32%, от стойността си, като се смъкна до ниво от 6904,59 пункта.

По-рано днес президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че тревожната ситуация с разпространението на коронавируса ще се запази до август. Той посочи пред журналисти, че САЩ „може би“ ще изпаднат в рецесия.

За пореден ден търговията в понеделник започна с 15-минутно спиране, след като още на старта S&P 500 се понижи с 8,14 на сто.

Часове преди края на търговията клонът на Фед в Ню Йорк обяви в понеделник следобед (местно време), че ще предостави кредити на стойност до 500 млрд. долара за така наречените репо пазари.

Това е четвъртата намеса на репо пазара за последните пет търговски дни. Централната банка посочи „изключително необичайни нарушения, свързани с коронавируса, които изискват тя да осигури ликвидност".

Късно снощи (15 март) Фед понижи основния лихвен процент с един процентен пункт до диапазона от нула до 0,25 процента. Централната банка също така обяви нова програма за закупуване на облигации, която се очаква да струва поне 700 млрд. долара.

Фед ще поддържа лихвените нива близо до нула, „докато не се увери, че икономиката е издържала на последните събития и е напът да постигне максималните си цели за заетост и стабилност на цените“, се казва в съобщение на Федералния комитет за отворения пазар. „Това действие ще помогне за подкрепа на икономическата активност, силните условия на пазара на труда и инфлацията, като се върне към симетричната цел на Комитета от 2%“.

Ходът на Фед е съпътстван от решението на Белия дом да приготви данъчни облекчения за потребителите и помощи за авиационните компании, за да повишат оптимизма на инвеститорите към пазара.

Книжата на Alphabet, Microsoft и Facebook поевтиняха съответно с 11,91%, 14,74 на сто и 14,88%. Тези на Amazon и Apple отчетоха спад в стойността съответно с 4,95 на сто и 12,69%.

Акциите на JPMorgan Chase, Bank of America и Citigroup поевтиняха съответно с 14,96%, 15,38 на сто и 19,68%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни облигации се понижи съответно до 0,748% и 1,34 на сто.

При валутната търговия доларовият индекс отчете спад от 0,72% до 98,04 пункта. Еврото от своя страна се търгуваше при ръст от 0,62% в стойността си спрямо долара срещу 1,117 долара.

На пазарите за ценни метали цената на златото се понижи с 2% до 1486,50 долара за тройунция.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
3
 
7
преди 1 година
Няма профилна снимка
към редакторчето,NASDAQ е с наи-големия спад за всички времена вчера
0
 
3
 
6
преди 1 година
Няма профилна снимка
Просто един огромен балон се пукна
2
 
0
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
Сега ли да се купува значи или очакваме още надолу? Курса би трябвало да се коректне утре първоначално уж..
0
 
4
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Който е търгувал на "късо" да почерпи...

и да не забравяме, че DAX отваря рано... :)
0
 
4
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Какво ли ни е подготвил утрешният ден?

Още от САЩ
Dow Jones прибави над 220 пункта и достигна нов рекорден връх