IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Антоний Тодоров: Ердоган се опитва да говори като лидер на ислямския свят

Да се предприемат мерки, подобни на тези във Франция, от други страни от западния свят и България срещу религиозния фанатизъм, съветва политологът

22:09 | 30.10.20 г. 1
Проф. Антоний Тодоров: Ердоган се опитва да говори като лидер на ислямския свят

„Цялата история на Ердоган не ни позволява да си го представим като дълбоко вярващ в ислямските ценности човек. Той вярва най-вече във властта и всевластието си“, посочи той.

Политологът коментира темата в рамките на последното напрежение между турския и френския лидер, след като Турция обвини Еманюел Макрон в проява на нетърпимост срещу исляма. Последното напрежение в отношенията беше предизвикано от убийството на 47-годишния Самюел Пати, който беше обезглавен близо до парижкото училище, където работи, след като показа на учениците карикатурни изображения на пророка Мохамед по време на дискусия за свободата на словото.

“Има уши, които чуват това, което Ердоган казва - насърчение да убиват в името на религията, което е абсурдно”, смята политологът.

Тодоров отбеляза, че с реториката си Ердоган сякаш подрепя ислямистките акции, въпреки че турското правителство ги осъди.

“Това, което направи президентът на Турция, е, че нанесе лична обида на френския президент. Това е рядкост за две страни, още повече членки на НАТО, т.е. съюзнички”, коментира проф. Антоний Тодоров.

Според политолога действията и изказванията на Еманюел Макрон от последните седмици спрямо ислямизма имат и вътрешнополитически мотив с оглед на желанието на френския президент да получи втори мандат.

“Вече знаем, че много от ислямистите са много далеч от представата за дълбоко вярващи хора. Става дума за политически фанатизъм, които издига знамето на религията като свое. Това е желание да се упражнява власт чрез насилие, нищо повече”, посочи Антоний Тодоров.

По думите на политолога позицията на Макрон е, че няма официална религия, че държавата не стои зад никоя религия, която се налага със силата на политическата власт.

„Макрон не е казал, че ще затвори джамиите. Той каза просто, че имамите във Франция е добре да се подготвят в рамките на френските институции”, отбеляза Тодоров. Експертът изрази мнение, че подобни мерки биха били положителни и за други страни от западния свят, включително България.

Какво се случва с френския универсализъм? Защо се активира тероризмът във Франция?  Каква е логиката в действията на Макрон срещу ислямския фанатизъм? Къде Франция ще търси съюзници и дали това ще страни от колониалното минало на републиката?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
be_google
преди 3 години
Който смята, че ислямисткия фюрер ще направи светът по-добър от германския Адолф такъв нека да сложи минус на този пост! Много правилно го каза Президента Макрон ислямофашизма нахлува в ЕС и си има милиони последователи...драмата с радикалния тепърва предстои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още