IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва строителството на разширението на третата линия на метрото

Трасето е с дължина 3 км и три метростанции

13:58 | 21.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Започна строителството на разширението на третата линия на софийското метро под бул. "Владимир Вазов" в район "Подуяне". Трасето е с дължина 3 км и три метростанции и свързва квартал "Хаджи Димитър" с квартал "Левски".

Първата копка бе направена на строителната площадка между улиците „Станислав Доспевски” и „Поручик Георги Кюмюрджиев” в близост до храм "Св. Ап. Йоан Богослов", съобщава БГНЕС.

На събитието присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на "Метрополитен" Стоян Братоев, председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и представители на изпълнителя.

Фандъкова уточни, че с този участък след малко повече от три години софийското метро ще стане 55 км с 50 станции.  Тя посочи, че най-големият й ангажимент като кмет на София е бил да направи всичко така, че проектът за метрото да не спре.

Столичният кмет допълни, че изграждането започва със собствено финансиране, частично заплащане на аванс от бюджета на Столична община, така че да не се бави строителството на метрото. "Очакваме одобрение на Плана за възстановяване, очакваме го всяка седмица, тя засега се отлага. Все пак се надяваме, че повече от това орязване, което беше направено, няма да има и ще можем да разчитаме на средствата, които са заложени за строителството на този участък", каза Фандъкова.

Тя посочи, че е имало орязване на средствата от Плана за възстановяване, но от правителството са поели ангажимента за финансиране на орязаните средства с пари от бюджета на държавата и са изпълнили ангажимента за тази година. "За тази година има осигурени 40 млн. лв. в държавния бюджет. Очаквам гаранции за следващите три години, за да можем да започнем спокойно и разширението към "Слатина", каза още кметът на столицата.

Стоян Братоев заяви, че днес е един важен ден от разширението на метрото в София. "Започва нов участък от 3 км, с три метростанции, който достига до ж. к. "Левски". С това ще имаме връзка от ж. к. "Левски" до Горна баня, чрез връзката на третата линия с първата и втората Централна гара, "Люлин" ,"Младост", летище и т.н.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още