IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филип Хамънд: Британската икономика е под облак от несигурност заради Brexit

Неяснотите около преговорите действат като временна спирачка, коментира финансовият министър на Великобритания

16:07 | 11.10.17 г. 1
<p>
	<em>Филип Хамънд. Снимка: Ройтерс</em></p>

Филип Хамънд. Снимка: Ройтерс

Несигурността от Brexit е спирачка за британската икономика, тя всява съмнения сред потребителите и компаниите, предупреди днес финансовият министър на страната Филип Хамънд, цитиран от световните агенции и БТА.

"Облакът от неясноти действа като временна спирачка и ние се нуждаем от решаване на този проблем възможно най-скоро, постигайки напредък в преговорния процес", поясни Хамънд на изслушване в комисията по финансите на парламента.

Британската икономика буксува от началото на годината заради обсъжданията около Brexit. Икономистите са единодушни, че растежът ще бъде по-слаб през 2017 г., отколкото през 2016 г., когато той достигна 1,8 на сто.

"Има редица доказателства, които сочат, че компаниите и потребителите изчакват да видят какъв ще бъде резултатът (от преговорите за Brexit - бел. ред.) или каква ще бъде посоката, преди да вземат инвестиционни или потребителски решения", отбеляза финансовият министър на Обединеното кралство.

Хамънд допълни, че страната му трябва да се подготви за всички вероятни сценарии по Brexit, включително и за сценария, при който няма да бъде постигнато споразумение между Лондон и Брюксел.

При най-лошия сценарий въздушният трафик между Обединеното кралство и ЕС може да спре в деня, след като страната напусне ЕС на 29 март 2019 година, посочи пред депутатите Хамънд.

Филип Хамънд е на мнение, че би било безотговорно сега да се харчат парите на данъкоплатците в подготовката за излизане "без сделка" от Европейския съюз, писа в. Times преди изслушването му в парламента.

В бюджета идния месец Хамънд няма да се ангажира с милиарди лири в случай на "твърд Brexit", отбеляза изданието.

Той подкрепя планиране на извънредни ситуации, ако преговорите се провалят. Само че предвид опитите на правителството да си осигури напускане с договор и оскъдността на парите, Хамънд не е склонен да одобри разходи, освен ако не е надвиснала опасност, допълва Times.

"Правителството и финансовото министерство са подготвени. Планираме всякакъв изход, ще намерим някакво финансиране и ще харчим само когато е разумно да го правим", отбелязва Филип Хамънд, цитиран от британското издание.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 31 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Е как тъй бе, нали щяхте да имате всяка седмица милиони да пренасочвате към здравеопазването, пък то какво се оказа... А сега освен пари и хора няма да имате :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още