IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От S&P са скептични, че Великобритания се нуждае от повишение на лихвите скоро

Рейтинговата агенция смята, че реториката на Марк Карни има за цел да подсили лирата и да овладее инфлацията

22:06 | 04.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Рейтинговата агенция Standard & Poor’s заяви, че е „леко скептична“, че британската икономика се нуждае от повишение на лихвите в скоро време, съобщи Ройтерс.

Коментарите от страна на Английската централна банка (АЦБ), че скоро може да има по-високи лихвени проценти може да имат за цел да подсилят паунда и да овладеят инфлацията, смятат от S&P.

“Като цяло смятаме, че изявленията на Марк Карни през последно време имат за цел предимно да повишат обменния курс на лирата и да понижат инфлационния натиск от вноса”, пише в доклад на агенцията. 

„Тази стратегия може да включва действително повишение от 25 базисни пункта през ноември и връщане на основния лихвен процент на ниво от 0,5% - колкото беше и преди референдума за Brexit. Допълнителни ходове през 2018 г. обаче не изглеждат оправдани предвид забавящата се икономика“, се казва още в текста.

От S&P посочват още, че наблюдават забавяне в инвестициите от страна на британските компании в резултат от несигурността около излизането на страната от Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още