IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителското доверие в еврозоната достига най-високо ниво от 2001 г. през септември

Потребителските разходи ще осигурят допълнителна подкрепа за икономическото възстановяване, което върви изненадващо силно през годината

18:58 | 21.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителите в еврозоната са най-оптимистично настроени за перспективите от всякога. Това може би е индикация, че икономиката на региона вероятно навлиза в най-силната си година след световната финансова криза, пише MarketWatch, като се позовава на данните на Европейската комисия (ЕК) за потребителското доверие.

ЕК обяви, че изчисляваният от нея индекс на потребителското доверие се повишава от -1,5 пункта през август до -1,2 пункта през септември. Това е най-високо ниво на индекса от 2001 г. насам.

Подобрението предполага, че потребителите ще продължат да харчат по-свободно. Това ще осигури допълнителна подкрепа за икономическото възстановяване, което върви изненадващо силно през годината.

Повишаването на доверието вероятно отразява постоянния спад в нивото на безработицата, както и първите признаци за ръст на възнагражденията. Данни, публикувани през миналата седмица, показват, че заплащането през второто тримесечие е с 2% по-високо в сравнение със същия период на предходната година. Това е най-голямото увеличение след първото тримесечие на 2015 г.

Укрепването на настроенията на потребителите предполага също така, че хората не се чувстват обезпокоени от признаците, че Европейската централна банка се готви да прекрати някои от стимулите за икономиката, предприети от средата на 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още