IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Чолаков: Има спад в застраховките „Каско“ и имущество за втора поредна година

Регистрираме леко понижение в общозастрахователния пазар и малък ръст в животозастраховането, заявява зам.-председател на УС на Асоциацията на българските застрахователи

15:09 | 14.11.11 г. 2
<p>
	Коста Чолаков, заместник-председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи Снимка: Личен архив</p>

Коста Чолаков, заместник-председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи Снимка: Личен архив

- Съгласни ли сте с предложението на г-н Богоев стикерът по „Гражданска отговорност“ да отпадне през следващата година?

С новия начин на сключване на застраховка „Гражданска отговорност“, с тази Централизирана информационна система и с възможност в реално време всеки да може да провери дали даден автомобил е застрахован или не, стикерът се обезсмисля. Той е една допълнителна пречка за посредниците и за нас като компании. Това е и едно допълнително натоварване за клиентите. Смятаме, че стикерът трябва да отпадне.

- Правителството въведе 2% данък върху застрахователните премии. Как се отрази тази мярка?

В края на миналата година тази мярка създаде доста проблеми в сектора. Основният проблем е, че мярката беше наложена и върху полици, които са издадени от предходни периоди. Може би данъкът трябваше да бъде валиден поне за полици, които се издават от януари тази година.

- Кои ще са най-големите трудности пред застрахователните компании през следващата година?

Виждайки какво се случва около нас, особено в Европейския съюз, е ясно, че сигналите за икономиката не са особено оптимистични. Нашите очаквания са следващата година да бъде трудна и за България. Като застрахователи ние отново ще трябва да се справяме в една трудна икономическа обстановка.

Друго сериозно предизвикателство е да съумеем заедно с Комисията за финансов надзор да създадем системата бонус-малус по „Гражданска отговорност“. Надявам се догодина да има по-сериозни стъпки в тази посока.

Ще се стремим и да запазим позициите си на застрахователния пазар, да няма спад, а да има поне малък ръст. Особено разчитам животозастраховането да тръгне нагоре. В периоди на криза се вижда, че хората се обръщат към спестовността, а животозастраховането е една добра алтернатива за това и се надяваме, въпреки трудната икономическа обстановка, да продължи да има ръст в животозастраховането.

- Бихте ли коментирали предимствата на животозастраховането?

Това е много широка тема. Има няколко основни фактора. Първият е жизненият стандарт, който е нисък. Аз не смятам, че българинът няма застрахователна култура. Знаем, че в миналото хората си правеха доста застраховки живот.

Другият фактор е нарушеното доверие. През 90-те години покрай огромната инфлация и вътрешната криза много хора загубиха средства по такива полици и това доведе до скептицизъм. Предизвикателство е за нас да възстановим това доверие, което не е лесно. От друга страна хората не оценяват добре колко големи предимства им дава един животозастрахователен продукт.

Банките, например, много по-бързо възстановиха доверието на клиентите, въпреки че хората загубиха може би повече пари от банковата криза през 90-те, отколкото от застрахователите. За мен това са двата по-големи и основни проблема.

- Да очакваме ли нови застрахователнни продукти през следващата година?

Всяка компания постоянно излиза с нови и интересни предложения. Това се случва постоянно и съм сигурен, че и догодина ще има нови и интересни продукти.

- Каква очаквате да е 2012 г.?

Тя ще е една предизвикателна година. Сигурен съм, че целият сектор ще се справи с предизвикателствата, както и досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
g5kov
преди 12 години
Недоумявам с тази позиция на шеф на застрахователна фирма и особено зам.-председател на АБЗ, да обяснява как едни не плащали след първата вноска по ГО и всички останали поемали този разход. Нали точно от такива следва да лобират и защитават съвестните си клиенти и принудят правителството да осъществява контрол и санкционира жестоко, подобни недобросъвестни хитреци. После имало спад, а грешките са винаги извън сектора и в международното положение, но не и в "професионализма" на бранша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
kalashnikof
преди 12 години
Застраховането в България е рекет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още