IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път от 2005 г.: Някои наеми в Германия поевтиняват

Междувременно продажните цени на имотите в Германия се повишават много повече от наемите, което повишава разликата между изкупните цени и наемите

10:50 | 21.01.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изглед към финансовия квартал на Франкфурт. <em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Изглед към финансовия квартал на Франкфурт. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Главно заради ниските лихви много инвеститори, включително застрахователни компании и пенсионни фондове, не виждат алтернативи на недвижимите имоти. Някои от тях все повече играят на сигурно, съобщава Томас Майер, изпълнителен директор на Wertgrund.

Инвестиционният мениджър инвестира капитала на институционалните си инвеститори на пазара на недвижими имоти. „Те търсят стабилност - в големите градове. Цените там се повишиха особено рязко през последните години“, отчита Майер.

Многофамилните къщи, акцентът за големите инвеститори, са поскъпнали в седемте най-големи германски града със 128 процента от 2010 г. насам. Причините: „Ако се стигне до срив на пазара, това са имотите със сравнително високо ниво на наеми и съответно с висока доходност“, казва Майер.

Освен това е по-лесно за такива имоти да се намери купувач дори в по-лоши пазарни фази, отколкото на по-малките пазари. Въпреки това Майер вече не очаква големи увеличения на цените в метрополисите: „Залагането на увеличения на цените е грешна стратегия“. 

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Въпреки това той не говори за балон. Експертът от IW Войгтлендер също не разпознава такъв. От една страна, кредитирането продължава да се развива умерено, от друга страна на пазара имало истински недостиг: липсват жилища на достъпни цени, казва той.

„Не искаме социални гета“

И докато леко спадащите цени за наеми при нови договор са признак на успокояване на напрегнатия пазар на жилища, статистиката не означава, че наемателите вече могат да дишат спокойно: т. нар. нови договори за наем дават сигнала за това в коя посока се движи икономиката на недвижимите имоти.

Те обаче представляват само най-малката част от пазара на апартаментите под наем. Според F + B наемите продължават да поскъпват в много по-големия сегмент от съществуващи договори: съществуващите наеми са поскъпнали между октомври и декември 2019 г. с 0,4 процента в сравнение с есенното тримесечие и с 1,4 процента в сравнение със същия период на предходната година.

Браншът все още се занимава с въпроса как да облекчи пазара на жилища. Vonovia, най-големият наемодател в Германия с 360 000 апартамента, иска да строи повече. За тази година Даниел Ридл, член на борда на директорите, цели строежа на 2500 апартамента, около половината от които ще са апартаменти за даване под наем. Но и те трябва да са на разумна цена - не на последно място поради увеличените разходи за строителство, наемите в тези имоти биха били около 12 евро на квадратен метър, обясни Ридл на журналистическо събитие в Берлин.

Виенчанинът настоява по отношение на строежа на жилища да се премине към микс, подобен на модела от родния му град: там градът купува земя за обществени жилища, а частните компании - прилежащите райони. „В крайна сметка нашите градове се нуждаят от този микс. Ние също не искаме гета от социални жилища”, казва Ридл. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
За тоя, който са му свалили наема с 1000, вероятно преди са искали твърде много, а това да очакваш 2000лв наем и да стой празен е по-малко от това да взимаш 1000лв редовно. В България забелязвам, че е обратното де. Наскоро минах покрай офиса (бе малък, просто централата е забита в другия край на града) на старата ми фирма и видях, че е преместен отсреща, казаха ми, че искали 1000лв наем (Варна, партер, редовно бе разбиван, страшна влага, всичко бе за ремонт), ми откакто са се изнесли (4 месеца), никой не го е взел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
фиг.1
преди 4 години
Не тълкувай статистическите данни толкова буквално. 0,3% е осреднена стойност, което значи, че за някой може да е нула, а за друг хиляда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
mrynmryn
преди 4 години
0.3%... на 1000 лв наем, това е 3 лв, на мен не би ми пукало, познайте на германец дали му пука за 10 евро отгоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още