IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скромен ръст в китайския сектор на услугите

Добрата новина в майското проучване е подобрението на подиндекса за заетостта

10:36 | 05.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Скромен ръст в китайския сектор на услугите

Активността в китайския частен сектор на услугите се е разширила през май, но в почти непроменено темпо спрямо предходния месец, съобщи Ройтерс, като се позова на ежемесечното проучване на британската банка HSBC и базирания в Лондон институт Markit. Според агенцията това е пореден знак, че втората по големина икономика в света се мъчи да запази импулса си.

Индексът на бизнес активността на HSBC и Markit в китайския частен сектор на услугите се е повишил до 51,2 пункта през миналия месец след сезонна корекция, след като през април бе достигнал 20-месечно дъно от 51,1 пункта.

Подиндексът за новите поръчки се е понижил до 51,4 пункта през май от 51,5 пункта през предходния месец, достигайки най-ниското си ниво от август 2011 г. Около 12% от включените в изследването мениджъри по доставките са обявили по-висок обем на новите поръчки, а 81% не са отчели подобрение през май спрямо април.

Входящите производствени цени за компаниите в сектора на услугите са се повишили с най-бавното си темпо от 43 месеца, а изходящите са се понижили за пръв път от 4 месеца заради високата конкуренция на пазара.

Светлият лъч в майското проучване е подобрението на подиндекса за заетостта, който се е върнал над 50 пункта след отчетените 49,6 пункта през април, когато бе отбелязано първото свиване на броя на служителите от януари 2009 г.

Близо 25% от анкетираните мениджъри очакват активността в сектора да се разшири догодина, а едва 3% предвиждат свиването ѝ.

Секторът на услугите осигури 46% от китайския брутен вътрешен продукт през 2012 г., а бавното му разширяване, отразено в изследването, увеличава опасенията, породени от последните проучвания на бизнес активността в производството, за загуба на инерцията в страната, твърдят от Ройтерс.

„Забавянето на ръста в производството продължава да тежи върху бранша и увеличава рисковете за нивото на растеж на китайската икономика през второто тримесечие“, заяви главният икономист на HSBC за Китай Цю Хунбин.

В началото на седмицата официалният индекс на бизнес активността в сектора на услугите през май, публикуван от китайските власти, показа понижение до 54,3 пункта от 54,5 пункта през април, а този за общата бизнес активност отчете лек ръст до 50,8  пункта от 50,6 пункта през предходния месец.

Индексът на HSBC/Markit за общата бизнес активност обаче се понижи до 49,2 пункта, достигайки най-ниското си ниво от октомври миналата година и падайки под границата от 50 пункта, отделяща свиването от разширяването.

Вниманието сега се насочва към износа, индустриалното производство и продажбите на дребно за май, които трябва да бъдат публикувани до края на седмицата, като предварителните очаквания са данните да потвърдят слабостта в китайската икономика.

„Не сме чак толкова оптимистично настроени за икономическия растеж през второто тримесечие. Очакваме ръстът на БВП за периода да се забави до 7,6%“, заяви Шън Лан, икономист в шанхайския филиал на Standard Chartered.

„Китайската икономика е изправена пред натиск за понижаване на запасите, макар че ще бъде необходимо още време кредитният ръст да подхрани инвестициите на фирмите. Смятаме, че възстановяването ще стане по-забележимо през втората половина на годината“, добави тя.

Икономическият растеж в Китай се забави до 7,7% през периода януари-март от 7,9% през последното тримесечие на 2012 г. Растежът за миналата година от 7,8% бе най-слабият от 1999 г. насам.

През миналата седмица Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Международният валутен фонд понижиха прогнозите си китайския ръст през 2013 г. съответно до 7,8% и 7,75%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още