IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сапатеро свали доходността на испанските ДЦК под тази на италианските

Създава се впечатление, че ако не друго, то поне реакцията в Испания е уместна и своевременна, коментира анализатор

18:45 | 07.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Сапатеро свали доходността на испанските ДЦК под тази на италианските

Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро жертва позициите на собствената си социалистическа партия в името на бюджетната дисциплина, пише Bloomberg.

Социалистическият премиер на Испания, чиято конституционна поправка, забраняваща бюджетните дефицити ще бъде гласувана в испанският сенат по-късно днес, успя да свали доходността по испанските облигации до най-ниските за последните две години нива и под тази на италианските.

Политиката на премиера за ограничаване на социалните програми и високата безработица в страната, която е 20,9%, правят кандидата на Народната партия Мариано Раджой фаворит на предстоящите на 20-ти ноември избори.

Докато Сапатеро направи всичко по силите си, за да понижи бюджетния дефицит на Испания, неговият италиански колега Силвио Берлускони се отказа от част от мерките за фискални икономии, за които настояват Европейската Централна Банка (ЕЦБ) и Европейската комисия (ЕК).

Миналия месец ЕЦБ започна да изкупува испански и италиански облигации в опит да предотврати разпространението на дълговата криза в третата и четвъртата по големина икономики на еврозоната.

„Създава се впечатление, че ако не друго то поне реакцията в Испания е уместна и своевременна“, казва Джил Мое, главен икономист на Deutsche Bank AG в Лондон. „Сапатеро, който е наясно, че политическата му кариера е към своя край, прави всичко по силите си, за да докаже, че е отличникът на Европа“.

Премиерът, който не очаква да бъде преизбран, се фокусира върху усилията да убеди пазарите, че за разлика от Гърция, Ирландия и Португалия, Испания може да избегне необходимостта от международна спасителна интервенция.

В сряда доходността по 10-годишните испанските облигации падна с 27 базисни пункта под тази на еквивалентните италиански ДЦК. До началото на август Италия все още се приемаше от инвеститорите за по-сигурна страна от Испания.

Спредът между 10-годишните испанските облигации и германските бундове се понижи до 320 базисни пункта в сравнение с 418 базисни пункта на 5 август, когато ЕЦБ започна да изкупува испански и италиански облигации.

Бюджетния дефицит на Испания обаче остава висок – 9,2% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още