IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ няма да определя рискови тегла за ДЦК в банковите баланси

Това е глобален въпрос, който трябва да бъде решен от Базелския комитет в подходящо време, заяви президентът на банката Драги

20:47 | 12.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ няма да определя рискови тегла за ДЦК в банковите баланси

Европейската централна банка няма едностранно да определя рискови тегла за различните държавни облигации в балансите на банките, заяви президентът й Марио Драги, цитиран от Ройтерс.

Въпросът трябва да бъде решен глобално, каза той в отговор на въпрос пред европарламента, посочвайки, че това няма да се случи в близък план.

„Това засега не стои пред нас като задача. Това е глоаблен въпрос, който трябва да бъде решен от Базелския комитет в подходящо време“, посочи Драги.

В момента, като изключение от глобалните банкови правила, европейските регулатори могат да дават безрисков статут на местните ДЦК, държани от банките.

Членът на изпълнителният съвет на ЕЦБ Ивс Мерш заяви по-рано, че правителственият дълг ще бъде третиран с нулев риск по време на оценките на банковите баланси, които ще започнат в началото на идната година. Те са част от прегледа на финансовото състояние на сектора, преди ЕЦБ да поеме надзора върху него, като втората част от прегледа включва стрес тестове.

Драги също така изрази съжаление от факта, че банковото кредитиране в региона, особено за малките фирми, е на много ниско ниво.

Ръководители на ЕЦБ допуснаха възможността да се опитат да съживят кредитната активност чрез нови евтини дългосрочни заеми за банките (LTRO), каквито бяха отпуснати в края на 2011 и началото на 2012 г.

Благодарение на тези финансови инжекции банките в еврозоната получиха над 1 трлн. евро под формата на тригодишни заеми, които обаче инвестираха в ДЦК, вместо да пласират като кредити в реалната икономика.

„ЕЦБ може да предложи още от тази ликвидност, ако предстоящите банкови тестове свият кредитирането“, заяви днес членът на УС на банката Питър Прает.

„LTRO трябва да бъдат замислени по такъв начин, че да се увеличи възможността парите да достигнат до реалната икономика, което може да отнеме известно време. Трябва да намерим правилния инструмент“, заяви Драги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
karadjata
преди 10 години
може би е по-добре вместо да кредитират евтино банките а те да купуват ДЦК с тези евтини кредити. да правят интервенции на валутните пазари по подобие на ЯпонскатаЦБ и ШвейцарскатаЦБ. и така да задържа курса на еврото на по-ниски нива спрямо долар и йена и други валути. за да подкрепи износа на европейски стоки на международните пазари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още