IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Пазарите осъзнават сложните предизвикателства пред централните банки

Дали те ще успеят в даден момент да ги делегират е въпросът, който ще става все по-актуален, смята ръководителят на Pimco

21:05 | 05.04.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ел-Ериан: Пазарите осъзнават сложните предизвикателства пред централните банки

Движенията на пазарите през тази седмица ни напомниха много ясно колко зависими са котировките от политиките на централните банки и особено от агресивното вливане на ликвидност от страна на Федералния резерв и ЕЦБ.

Въпросът за пазарите се свежда до това дали централните банки ще продължат с тази си политика, а проблемите, пред които те са изправени са все по-сложни, пише за CNBC Мохамед Ел-Ериан, главен изпълнителен директор на Pimco.

Централните банки се сблъскват с това, което председателят на Фед Бен Бернанке правилно нарече „необичайно несигурна перспектива”. Те са принудени да използват груби инструменти.

Те също така получават много малко подкрепа от други държавни структури, а сериите им от интервенции неизбежно изкривяват ценовите сигнали, променят начина на функциониране на пазарите и разстройват ликвидността.

Като цяло ключовото съблюдаване на баланс в политиките - между ползи, разходи и риск - става все по-малко привлекателно за централните банки. Оттук и тяхната колебливост за допълнителни действия, която се излъчва напоследък, особено на фона на подобряващи се икономически данни.

Когато натискът обаче се засили предполагаме, че централните банки може в крайна сметка отново да прибегнат до печатарските си преси, особено ако пак се появят съществени икономически и финансови колебания.

Трябва да се подчертае, че става въпрос не какво централните банки трябва да направят, а какво е вероятно да сторят. Ако те бъдат принудени да влеят ликвидност в глобалната финансова система, то няма да е продиктувано от позитивни, а от негативни оценки.

Тези институции знаят, че техните политики сами по себе си не могат да доведат до желаните иконмически резултати и са все по-наясно с неблагоприятните съпътстващи ефекти, както и с непредвидените последици, от необичайните им действия.

Но те също така усещат, че не могат да гледат отстрани, докато политиците се препират, другите институции се колебаят, а икономиката буксува.

Пазарният фокус върху политиките на централните банки обаче няма да изчезне скоро. Нещо повече, той ще еволюира като включи и въпроса, от който зависи устойчивостта на „бичия” пазар: дали централните банки ще успеят да делегират стратегическите си предизвикателства - било то на една стабилизирана икономика, или пък към други институции с по-добър инструментариум, които по различни причини предпочетоха досега да останат встрани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Вече на всички трябва да им е явно от какво печелят финансовите "гении" и това е от печатането на пари и ограбването на всички останали фирми и граждани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
Вчера Бил Грос, днес Ел-Ериан- менидърите на PIMCO- правят координирани изказвания: чакат нова QE, но след поне 10% корекция на DJ i S&P.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още