IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК се чуди за застраховките на безпилотните автомобили

Комисията и браншът обмислят законодателни промени, свързани с отговорността при инциденти

18:11 | 10.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейската комисия (ЕК) обмисля промяна в застрахователните регламенти във връзка с безпилотните автомобили, съобщава онлайн изданието EurActiv.com.

Застрахователните компании в момента преосмислят вината при новата технология, която позволява да се избегне човешка намеса и контрол.

През следващата седмица работна група, водена от ЕК, ще се срещне с представители на браншови асоциации от застрахователния сектор, производителите на автомобили и телекомуникационните компании. Експертите ще обсъждат отговорността при инциденти с автономните автомобили.

Според източници на изданието от Комисията изпълнителният орган на Европейския съюз (ЕС) вероятно тогава ще обяви официално и намеренията си за промяна в законодателството, както и дали промените ще се случат през 2018 г.

Автономни автомобили вече се тестват по магистралите в няколко страни от ЕС, посочва изданието. Автомобили с частична автономност вече са в продажба.

Сегашното право на ЕС изисква всички превозни средства да бъдат обхванати от застраховки, за да се покриват щети от инциденти. Според технологични специалисти обаче технологиите за автоматизация най-вероятно ще доведат до спад на броя на инцидентите. ЕК обаче иска да изясни кой ще е отговорен в случаите на инциденти – машината или сателитната връзка.

Според юристи е възможно да се въведе модел на покритие с т.нар. “нулева вина”, което означава, че щети ще се покриват от полиците на другите превозни средства, участващи в сблъсъците.

Според експерти застрахователната индустрия ще загуби, ако отговорността се измести от водачите към производителите на коли без шофьори.

Същевременно евродепутатите започнаха да представят собствените си виждания по въпроса. Едно от предложенията е отговорността при инциденти да се проследява до производителя, за да не се стига до безконечни съдебни дела, в които жертвите на инциденти съдят всякакви субекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още