IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съхранението на енергия е на фокус за инвеститорите в енергийния сектор

Въпреки напрежението в Близкия изток големите енергийни компании не очакват рекорди от цената на петрола

13:28 | 16.01.24 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През 2024 година водещите технологии, които ще привличат вниманието на инвеститорите в енергийния сектор, ще са съхранението на енергия и улавяне и съхранение на въглеродни емисии, сочи прогнозата на Energy Intelligence. Основната причина е, че пазарите отново са на вълна енергиен преход и декарбонизация, става ясно от анализите на експертите.

Светът започва да обръща все по-голямо внимание на зелената енергия - Европа добави рекорден нов капацитет за производство, продажбите на електромобили и термопомпи растат, и тези процеси са свързани не само с климатичните промени. Енергийният преход дава възможност на държави без собствени енергийни източници да намалят зависимостта си от вноса, което е сериозно преимущество на фона на ситуацията по света днес.

Големите компании в енергийната сфера са обединени около очакванията, че най-големият геополитически риск през тази година са изборите в САЩ и едва след това идват военните конфликти в Украйна и в Близкия изток.

По отношение на Украйна в Energy Intelligence определят като малко вероятна възможността за дипломатически пробив, макар че всичко ще зависи от резултатите от изборите в САЩ през ноември. Според анализаторите победа на Доналд Тръмп ще окаже натиск за край на войната, ако той последва изолационата външна политка от предишния си мандат. При липсата на достатъчна подкрепа от Запада за Украйна, Русия може да разшири своите завоевания. Тук въпросът е колко чувствителни ще бъдат САЩ на тези действия и дали, ако руският президент Владимир Путин "прекали", няма да има ответна реакция, се казва още в прогнозата за 2024 година.

По отношение на Близкия изток продължилото известно време затишие явно е към своя край и напрежението отново се изостря. Отворен е въпросът доколко президентът Джо Байдън ще успее да избегне разширяването на конфликта между Израел и "Хамас" в навечерието на изборите. Тук деградивна изглежда ролята на Иран, който подклажда напрежението, насърчавайки атаките на хутите в Червено море, но избягвайки засега директни сблъсъци.

Въпреки тези фактори водещите енергийни компании не очакват рекорди от цената на петрола. Според анкета към края на 2024 година суровината ще се търгува на нива около 80 долара за барел - мнение, което се поддържа и от Energy Intelligence. Цената ще бъде притискана от по-слабото търсене (според експертите ще има минимален ръст на потреблението на петрол - от 1,1 млн. барела дневно спрямо 2 млн. барела дневно през 2023 година), както и заради големите петролни резерви, които натрупа Китай през последните месеци.

В ОПЕК+ също ще опитват да балансират пазара, за да поддържат ценови равнища около 80-90 долара за барел. В организацията смятат, че цена под 70 долара е прекалено ниска, а над 100 долара - разрушаваща пазара на петрол.

Според оценката на анализаторите и пикът в потреблението на петрол ще се отложи за следващото десетилетие - в индустрията очакват това да се случи около 2030-2035 година.

Европа ще остане водещият фактор, определящ цената на втечнения газ на световните пазари, пише още в очакванията на Energy Intelligence за 2024 година. Анализаторите отбелязват, че търговията на Стария континент ще остане волатилна, както беше и през миналата година (имаше дни с пикове в цената от около 25%), въпреки факторите, които стабилизират пазарите. Сред тях са пълните газохранилища и увеличеният капацитет за внос на втечнен газ.

Кризата обаче още не е приключила - цената на газа на нидерланската борса TTF е съществено под нивата от 2022 година, но и в същото време е все още два пъти по-висока спрямо средното в периода 2015-2019 година.

Търговията с газ в Азия ще зависи основно от това, какво се случва в Европа. Търсенето през 2023 година се повиши с 4%, като натежаха свитите покупки на газ от Япония. В страната започнаха да рестартират ядрените си мощности, което намали търсенето на природен газ. Вносът в Южна Корея е минимален. Но в същото време рязкото съживяване в Китай и Южна Азия, отчетено през миналата година, не оказва чак такъв ефект върху спот пазарите.

Вносът на втечнен газ в Китай се увеличава с 13% спрямо 2022 година, но все още е с 9% под нивата от 2021 година. Тогава всъщност Пекин се възползва от дългосрочните договори с ниски цени, които сключи преди години, и масово препродаваше втечения газ с голяма печалба, когато се появиха първите сигнали за проблеми на газовия пазар в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 16.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 4
0pk
преди 4 месеца
До: zelka007 Никакво парно не им се полага в масква и питер! Tам съхранението на енергия също е на фокус. Укрите и те да не видят нещо, седят на студено във верховната рада. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
Tikva007
преди 4 месеца
До: zelka00: Нали знаеш, че не се занимавам със семки като теб - ти си специалист по всичко - ровиш се из окопите в украйна да събираш гилзи, кефиш се на тррупповете там, залягаш из канализацията на масква и питер, ходиш да пиккаеш по паметници, чифтосваш се с кучета -все народо и европолезни занимания. Оставям ги и клетата България, и /Европа в твоите грижовни ръце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 16
zelka007
преди 4 месеца
До: Tikva007 ... в масква и питер пуснаха ли парното ?! остави я тази клета България/Европа , тука е ясно , че замръзваме и хапваме хамстери ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
Tikva007
преди 4 месеца
*Съхранението на енергия е на фокус за инвеститорите в енергийния сектор* - то преди време и *.com* беше на фокус, после и MBS/CDO/CDS - все фокуси на фокусници с един и същи адрес. И зеленият балуун ще гръмне, но ще задмине по ефект предишните накуп, защото тук вече цели държави и техните съюзи са в кюпа, и *там ще има плач и скърцане със зъби* (Матей 8-12).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
Tikva007
преди 4 месеца
*Според анализаторите победа на Доналд Тръмп ще окаже натиск за край на войната, ако той последва изолационата външна политка от предишния си мандат.* - Пълни глупости! Предишният мандат на Тръмп разби мита, че Президентът на САЩ управлява и че изпълнението на всичките му предизборни обещания може да бъде бламирано и блокирано от всеки с микрофон. А ако спечели, ще знаем, че Тръмп е агент на Путин и е спечелил с негова помощ. Мандатът му ще мине в оправдания пред свои и чужди, че няма сестра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още