IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бавното живеене и бързият интернет увеличават продажбите на жилища на Майорка

Чуждестранните купувачи ценят обикновените удобства на Балеарските острови в съчетание с модерна инфраструктура

15:17 | 06.04.24 г.
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Блокирани в апартамент в Мумбай, когато започнала Covid пандемията, създателката на документални филми Шаана Леви и съпругът ѝ избягали с новороденото им бебе в дома на родителите ѝ на испанския остров Майорка. Докато животът бил поставен на пауза, те прекарвали дните си, като се разхождали около маслиновите горички, садели моркови и късали смокини от дръвчета около фермата, пише Financial Times.

„Влюбихме се в селския рай и решихме да останем. Животът е прост и е пълна противоположност на лудия, забързан живот в Мумбай“, казва Леви, чийто швейцарски паспорт улеснил местожителството. Сега тя има още един син. „Купихме къща в провинцията през 2022 г. и насадих бадемови дръвчета, за да овкусявам меда, който произвеждаме. Работя от разстояние, а добрите летищни връзки правят практични пътуванията в чужбина за снимки“, споделя още тя.

Семейство Леви далеч не е единственото, което е открило простите удоволствия от живота сред природата в Майорка по време на пандемията и е решило да остане. Комбинацията от съвременни удобства – супербърз широколентов интернет и добра пътна инфраструктура, наред с потапянето в природата и бавното живеене, е „новият лукс“, който търсят хората, казва Кристина Дойч, брокер на недвижими имоти в компанията Engel & Völkers в Майорка. Хората все още искат „умни“ домове, но също така търсят обикновени удобства – може би собствен кладенец и маслинова горичка. „Вчера се срещнах с продавачите на имот за 9 млн. евро и първото нещо, което искаха да ми покажат, бяха домашните им грейпфрути и лимони“, казва Дойч.

Последните три години са най-натоварените през последното десетилетие за продажбите на селски имоти на Балеарските острови, сочат данни на Испанския статистически институт. На луксозния пазар средно жилище в Централната област, където се намират много от селските имоти, офертните цени са наближавали 1,7 млн. евро през 2023 г., а на апартаментите са достигали 1,114 млн. евро. Това се равнява на годишен ръст от съответно 7% и 4%.

Дойч, която се опитва да продаде имот в Бинисалем за двойно по-голяма сума, отколкото при продажбата му през 2019 г., предупреждава, че селски домове, които изглеждат евтини, може да имат незаконни добавки като незаконосъобразно разширение или басейн.

За хората с деца в международните училища в главния град Палма и тези, които трябва да използват редовно летището, районите на Кампанет, Селва, Буньола и Санта Мария са популярни, казва Айрис Груневалд от Balearic Properties, съдружник на консултантската компания Savills. „Повечето хора искат жилище с три или четири спални, с двор и басейн, което ще струва между 2,5 млн. и 3 млн. евро в тези райони. По-близо до крайбрежието цените наближават 4 млн. евро“, допълва тя.

Груневалд казва, че намирането на селска къща с необходимост от ремонт не е толкова лесно като преди 10-15 години. Освен това около 50% от селските домове се продават извън пазара, отбелязва Чарли Хил, брокер в компанията Charles Marlow.

Джулиано и Лариса Д’Амико три години търсели голяма къща, която да превърнат във ферма за регенеративно земеделие. Двойката, която има две дъщери, напуснала Мюнхен през 2020 г. в търсене на промяна в живота и купила имота си с площ от 32 декара близо до Аларо година по-късно.

„Обмисляхме да се установим в Сицилия, откъдето е баща ми, но инфраструктурата и туризмът не са толкова развити“, казва Джулиано, който бил спортен мениджър преди да стане шеф-готвач, а Лариса работела в модната индустрия. „Произвеждаме вино и установяваме фермата, като съживяваме старите преси за зехтин, имаме пчели, гъски, пилета и патици и планираме да създадем агротуризъм“, казва Джулиано. Засега той организира курсове по готварство и продава зеленчуците им.

Не всички хора от нарастващия брой работещи от разстояние служители в Майорка искат да развиват усилено земеделие. Няколко лимонови дръвчета са достатъчни за Торстен Оперман, който се установил със семейството си от Хамбург през 2020 г., като купил дома им в област Калвия миналата година. „Много хора се установяват тук, югозападната част е най-популярната благодарение на изобилието от добри училища и удобства. Но ако училищата не са проблем, добро покритие с оптичен интернет може да бъде открито в повечето райони“, казва собственикът на технологична и гейминг агенция, който тъкмо установил клона в Майорка на организацията с идеална цел Entrepreneurs’Organization.

Има и все повече фискални стимули. Много хора от мрежата на Оперман се възползват от специален данъчен режим за чужденци, или „закона Бекъм“, кръстен на бившия футболист Дейвид Бекъм, който се възползва от програмата, докато играеше за „Реал Мадрид“. Тя предвижда данък от 24% върху доходи до 600 хил. евро. Миналата година новата регионална власт на Балеарските острови отмени данъка върху наследството между членове на семейството от първа степен, например от родител на дете, и също така обяви, че от 2025 г. прагът на данъка върху богатството за местните жители ще бъде повишен от 700 хил. евро на 3 млн. евро.

От миналата година визите за дигитални номади улесняват работещи от разстояние хора от страни извън ЕС да се установяват в Испания със семействата си и да кандидатстват за специалния данъчен режим. Но животът на острова може да омръзне на мнозина след време. Шаана Леви изпитва носталгия към енергията и изкуствата, които животът в големия град предлага. „Не сме сигурни дали в бъдеще Майорка ще бъде за ежедневен живот или само за ваканциите ни. Но тя винаги ще бъде страхотно място за откъсване от света“, казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 06.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още