IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майорка обмисля да забрани на чужденци да купуват имоти на острова

Една трета от продадените жилищни имоти на Майорка миналата година са отишли при чуждестранни купувачи

14:10 | 30.01.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Една трета от всички вили и апартаменти, които са били продадени на остров Майорка през 2022 г., са били придобити от купувачи извън ваканционния остров, сочат данни на местните власти, цитирани от Deutsche Welle.

Данните показват още, че през 2021 г. над половината от всички купувачи на имоти са имали чуждестранен паспорт, а граждани предимно на немскоговорещи страни оглавяват статистиката. Ако се вярва на брокерите на недвижими имоти на острова, силното представяне на имотния пазар на Майорка се очаква да продължи през 2023 г.

Но на фона на бума на пазара нараства натискът върху социалдемократическото правителство на острова да ограничи възможни разпродажби, като определи таван на продажбите на чужденци. Властите в Канада обмислят сходни стъпки, като там чужденците вече нямат право да купуват имот в идните две години.

Дори наемите на апартаменти са недостъпни за мнозина

Планът за намаляване на продажбите на чужденци е обявен в момент, когато жителите на Балеарските острови, включително Ибиса, Форментера и Менорка наред с Майорка, вече не могат да намерят достъпно жилище за собствено ползване. Дори жилищата под наем са извън възможностите на много местни жители.

През 2022 г. цените на имотите на острова нараснаха с 8%, а наемите се повишиха с 14,5%, сочат данни на имотния портал Idealista.

„Балеарските острови не бива да се превръщат в тематичен парк, където местните жители вече нямат място за живеене“, коментира Яго Негеруела, министър на икономиката на Майорка в изказване за растящите цени на имотите пред регионалния парламент на Балеарските острови неотдавна. Той също така отбеляза, че регулации за имотния пазар трябва да бъдат обсъдени открито и в светлината на „нарастващо напрежение сред населението“.

Но налагане на ограничения за покупки от европейски граждани ще противоречи на директивите на ЕС, които гарантират свобода на движението на гражданите на всички 27 страни членки на блока.

Забележителни сделки

Подкрепата за управляващите социалдемократи в парламента на острова идва от лявата партия Мес. Хосеп Кастелс, член на регионалния парламент, изрази недоволство в неотдавнашно интервю за излизащото на немски език издание Mallorca Zeitung, че местните жители вече не могат да си позволят дори първо жилище, а много чужденци купуват имот като втори дом.

Месеци наред новини за забележителни сделки предизвикват възмущение сред местните жители и засилват гнева им заради постепенното преминаване на големи части от Майорка в чужди ръце. Това се случва, след като много знаменитости от Германия, Австрия и Швейцария вече превърнаха острова в свой втори дом в последните години.

Напоследък обаче и други богати хора от много други части на света изглежда също откриват острова като привлекателна възможност за бизнес, „като наддават ожесточено за бижутата сред наличните имоти“, както отбеляза местният вестник Diario de Mallorca.

Продажбата на приличащото на замък имение Sa Fortalesa на очарователен полуостров северно от град Поленка беше най-новата рекордна имотна сделка. Имението, което разполага и със собствено пристанище, беше придобито от норвежкия милиардер Ерик Толефсен за 62 млн. евро, съобщи водещият норвежки бизнес вестник Kapital.

61-годишният Толефсен притежава инвестиционната компания Fredensborg, която контролира една от най-големите имотни компании в Европа, Heimstaden – собственик на 155 хил. жилищни имота, главно в Германия и на Скандинавския полуостров.

Остров на милиардерите?

Недалеч от имението-мечта на Толефсен друг чужденец плати немалка сума за луксозен имот в Майорка. Мексиканският милиардер Фернандо Чико Пардо вложи 165 млн. долара в петзвездния хотел Formentor, един от най-емблематичните крайбрежни хотели на Майорка с просторни паркове и пространства за ловуване.

Но Пардо предизвика голямо недоволство, след като започна да разрушава почти 100-годишната сграда, за да построи нов, по-луксозен хотел в нарушение на правила за опазване на историческото наследство.

Покупки на имоти в последно време от британските братя милиардери Дейвид и Саймън Рубен също породиха възмущение на острова. Двамата отдавна са сред най-големите собственици на имоти в Майорка, но в последно време разшириха притежанията си с огромни имения в Поленка и Андраткс. Братя Рубен притежават вече общо 13 кв. км от земята в Майорка, включително 10-километрова ивица по очарователното крайбрежие на острова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 30.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още