IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на първокласни жилища в Майорка е във възход

Търсенето на имоти на острова получава тласък и от американски купувачи

19:14 | 05.08.23 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

В момента е пикът на туристическия сезон на испанския остров Майорка и наред с летовниците, които пристигат, за да се насладят на слънцето, морето, културата и новия хотел Son Bunyola на Ричард Брансън, все повече хора търсят жилища, пише Bloomberg.

Цените също се покачват. Основните цени са се повишили с 15% от началото на годината до юни, сочи проучване на консултантската компания за недвижими имоти Savills, което поставя Майорка в челната петица на класацията им за дестинации за втори дом. Savills разглежда цената наред с други фактори, като например качеството на живот, свързаността с летища и предлагането на ресторанти и хотели от висок клас, по които Майорка получава високи оценки.

Средната офертна цена в Порт Андракс в югозападната част на острова е била приблизително 5 млн. евро през 2022 г. в сравнение с 4,5 млн. евро година по-рано, според данни на Engel & Völkers.

Селските къщи и имения в близост до популярното село Дея, където се намира хотел Belmond, са отбелязали ръст на офертните цени до 4 млн. евро от 3 млн. евро през миналата година.

Този ценови бум направи жилищата на острова по-недостъпни за местните жители. През четвъртото тримесечие на 2022 г. купувачи от страни извън Испания са придобили около 36% от имотите, продадени в Майорка и съседните острови, а цените на жилищата на Балеарските острови сега са най-високите сред всички испански региони.

Според анализ на консултантската компания Knight Frank Испания сега е една от водещите световни дестинации за свръхбогаташи, което също вдига цените.

Базираната в Германия компания за недвижими имоти Engel & Völkers регистрира обем на сделките на Майорка от 855 млн. евро през 2022 г. - по-малко от 891 млн. евро през 2021 г., но почти двойно повече от 2019 г. След пандемията се наблюдава рязко нарастване на интереса към острова. "Тази година нещата малко се нормализират, но пазарът все още е силен", казва Флориан Хофер, управляващ директор на Engel & Völkers на Балеарските острови, който определя Майорка като "устойчива на криза".

"По-голямата част от купувачите са британци, които търсят ваканционни жилища", обяснява Алис Стори, асоцииран директор в Savills, но допълва, че все повече американци купуват имоти на острова, откакто през 2022 г. започнаха директните полети до столицата Палма. Полетът на United от международното летище "Нюарк" пренася цяла нова група купувачи в момент, когато валутният курс е благоприятен за купувачите от САЩ. "Това наистина е от значение", казва Стори.

Чарли Хил, съосновател на компанията за недвижими имоти Charles Marlow, казва, че сега почти 50% от клиентите са от САЩ. "Американският пазар се разраства и от случаен посетител или купувач се превръща в редовно явление", казва той. През това лято той провежда рекорден брой огледи, включително на купувач от Ню Йорк, който иска да купи стар хотел, за да се премести със семейството си в Майорка.

"Това е наистина горещ пазар, а жилищата с цени в диапазона от 4 до 5 млн. евро се продават доста бързо", казва Стори. Тя допълва, че купувачите търсят най-вече имоти в Поленса, в северната част на острова, и в Сон Вида, близо до Палма. Популярни са традиционните за острова селски къщи, особено тези, които са модернизирани, но все още имат оригинални каменни елементи отвън.

Все повече хора се стремят да се преместят не само за лятото. "За разлика от други части на Средиземно море, тук има огромен брой хора, които живеят постоянно, както местни, така и чужденци", казва Стори. "Инфраструктурата и летището са добри, а има и хора, които са решили да се преместят тук целогодишно, благодарение на неща като схемата за дигитални номади."

Визовата политика на Испания за дигитални номади, която стартира в началото на 2023 г., позволява на работещите от разстояние с доход от 2334 евро на месец да пребивават в страната в продължение на пет години и след това да кандидатстват за постоянен статут. Тя дава шанс на американците да живеят на испанския остров, но за британците функционира като заобиколен вариант от ограниченията, наложени от Brexit.

Това е тенденция, която Хофер също е забелязал. "В миналото голяма част от нашия пазар на имоти от висок клас бяха хора на 60 или 70 години, които са продали своя бизнес или са спечелили пари по време на трудовия си живот и искат да се пенсионират", казва той, "но сега виждаме много млади семейства, които искат да живеят в Майорка".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 05.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още